Skip to Content

6 Redenen Waarom Je Altijd Probeert Om Mensen Te Helpen

6 Redenen Waarom Je Altijd Probeert Om Mensen Te Helpen

Heb je het gevoel dat je altijd probeert om andere mensen te helpen om al hun problemen op te lossen? Zet je anderen op de eerste plaats en concentreer je je op hun problemen terwijl je je eigen emoties volledig negeert?

Ik weet zeker dat je je altijd hebt afgevraagd waarom je de behoefte voelt om je zo te gedragen. En je denkt waarschijnlijk dat er iets dieper achter schuilt dan gewoon een emotioneel persoon of een goede vriend of vriendin zijn. Wat is er dan echt aan de hand?

Voordat we beginnen, is er iets wat ik wil dat je weet. Iemand helpen is niet hetzelfde als een gebroken voorwerp repareren. Je kunt iets teruglijmen, maar een pleister op iemands gebroken hart plakken zal niet helpen. En soms kan het zelfs meer schade aanrichten.

Laten we nu eens kijken waarom je altijd probeert om andere mensen te helpen.

6 redenen waarom je altijd probeert om mensen te helpen

6 Redenen Waarom Je Altijd Probeert Om Mensen Te Helpen

1. Empathie

De eerste veel voorkomende reden is dat je een empaat bent. Dat is een van de minst egoïstische eigenschappen en iedereen is blij om zo’n persoon in hun leven te hebben. Een empaat weet altijd hoe anderen zich voelen. Ze hebben eigenlijk bijna het gevoel dat ze hetzelfde meemaken als anderen.

Die persoon zal nooit toekijken hoe zijn geliefden lijden. In plaats daarvan zullen ze altijd proberen hun best te doen om het probleem voor hen op te lossen, of het in ieder geval samen te doen. Alles moet worden gerepareerd, zodat aan het einde van de dag iedereen gelukkig en ontspannen kan gaan slapen.

Komt je dat bekend voor? Zo ja, dan ben je een echte empaat en daarom ben je altijd alert als er iets ergs met je dierbaren gebeurt.

2. Je voelt je verantwoordelijk voor het geluk van anderen

Een andere mogelijkheid is dat je je verantwoordelijk voelt voor het geluk van anderen. Maar wat bedoel ik daarmee? Ik weet zeker dat je veel mensen hebt waar je veel om geeft. En als ze problemen hebben, kun je niet toekijken.

Dat komt omdat je jezelf als iemand ziet die verantwoordelijk is voor hun geluk. Je denkt dat hun beste vriend, broer of zus, kind, collega of partner zijn betekent dat je er de hele tijd voor hen moet zijn en moet proberen om hen zich gelukkig te laten voelen.

Het is echt verbazingwekkend dat je zoveel om ze geeft. Maar je moet weten dat je niet verantwoordelijk bent voor hoe ze zich voelen. Het is geweldig dat je er voor ze bent en dat je graag samen plezier hebt. Maar je moet jezelf nooit de schuld geven als ze om een of andere reden verdrietig zijn!

3. Je houdt ervan om dingen onder controle te hebben

Heb je het gevoel dat je gestrest raakt als dingen niet gaan zoals je ze gepland hebt? Voel je je ontmoedigd en zwak als je niet degene bent die de controle heeft?

Hoewel je een empaat zou kunnen zijn of een persoon die zich verantwoordelijk voelt voor het geluk van anderen, is het ook waarschijnlijk dat de reden waarom je probeert om ze op te lossen eigenlijk een beetje egoïstisch is.

Soms zijn mensen die graag dingen onder controle hebben geobsedeerd door alles en iedereen om hen heen te helpen. Dat komt omdat dingen die niet naar hun plannen gaan hen stress geven en ze de behoefte voelen om alles (en iedereen) weer op het juiste spoor te krijgen.

Je moet weten dat mensen je soms niet nodig hebben om ze te repareren. Ze willen je gewoon over hun problemen vertellen en ze later zelf oplossen. Je moet niet hun kans wegnemen om meer te leren om hun leven onder controle te krijgen.

4. Je zou willen dat iemand dat voor jou zou doen

Het is niet ongewoon dat mensen iets proberen te doen waarvan ze willen dat iemand het voor hen zou doen. Laten we zeggen dat je verdrietig bent en dat je gewoon wenst dat je beste vriend zou komen en met je over je problemen zou praten.

Dus, als je vriendin je vertelt dat ze zich down voelt, neem je aan dat ze waarschijnlijk wil dat je hetzelfde voor haar doet. Dus je rijdt naar haar huis en dwingt haar om over haar problemen te praten, zodat je ze samen kunt oplossen.

De waarheid is dat mensen zich soms nog meer gestrest voelen als iemand hen dwingt om onmiddellijk een oplossing te vinden. Dus wees niet te opdringerig, zelfs als je zou willen dat iemand dat voor jou zou doen.

5. Superioriteit

6 Redenen Waarom Je Altijd Probeert Om Mensen Te Helpen

Misschien is een van de redenen waarom je altijd mensen probeert te helpen, omdat je je superieur voelt. Je denkt dat je nooit in een situatie als die van je vriendin zou kunnen belanden, dus neem je aan dat je veel slimmer en bekwamer bent.

Daarom denk je dat jij degene bent die hen moet helpen. Als je vriend/in het over alles heeft wat hem of haar pijn doet en je denkt alleen aan de oplossing en je geeft hem of haar geen andere vorm van ondersteuning, dan ben je waarschijnlijk neerbuigend.

6. Het is erg moeilijk om de gewoonte te doorbreken

En tot slot, misschien ben je gewoon gewend om voor iemand te zorgen waarvan je nu voelt dat je er altijd moet zijn om hun gedrag of hun problemen op te lossen. Het is erg moeilijk om die gewoonte te doorbreken, dus het zou niet verrassend zijn als dit de reden was waarom je je zo blijft gedragen.

Je hebt bijvoorbeeld een jongere broer of zus waar je altijd voor hebt gezorgd. Ze zijn nu echter oud genoeg om hun leven te leiden zoals ze dat zelf willen. Maar je bent er nog steeds, je voelt je verplicht om zelfs de kleinste problemen die ze tegenkomen op te lossen.

Dat moet je niet doen. Het is een prachtig iets dat je wilt helpen. Soms moeten we onze dierbaren echter een kans geven om te doen wat ze denken dat het beste voor hen is.

Als je altijd alles probeert op te lossen, krijgen mensen misschien het gevoel dat je denkt dat ze niet in staat zijn om zelf met problemen om te gaan. En dat kan, later, een aantal behoorlijk ongemakkelijke situaties veroorzaken.

Vergeet niet dat mensen soms gewoon bij hun beste vriend/in willen ventileren. Dus neem die kans niet van hen af.