Je hebt vorig jaar je drie jaar durende relatie beëindigd, maar op de een of andere manier dingen doet het veel meer pijn om een situationship met de man te beëindigen met wie je pas een paar maanden praat. Is dat normaal? Was je echt zo naïef en verliefd?
Dit gebeurt veel te vaak en je bent niet de enige die hierdoor in de war raakt. Het lijkt erop dat de pijn van het verliezen van iemand niets te maken heeft met hoelang je elkaar kent, maar met de manier waarop ze je lieten voelen. Zijn we geschokt?
Het hebben van een langdurige relatie kan snel een routine worden. Je raakt eraan gewend om iemand om je heen te hebben. En vaker wel dan niet, is dat de enige reden waarom je zo lang bij hen bent gebleven. Met een situationship is het echter heel anders.
Ze zijn meestal leuk, verfrissend en vol passie. Ze kunnen ervoor zorgen dat je je jong en vrij voelt, vooral nadat je uit een langdurige relatie bent gekomen. Hoewel de meeste van hen een voorbijgaand iets zijn, kunnen ze nog steeds een vrij diep litteken achterlaten dat net zo verwarrend als pijnlijk is.
Waarom gebeurt het dan? Ben je gewoon jezelf aan het gaslighten om te denken dat het zoveel pijn doet, of is het volkomen normaal? Laten we eens kijken wat de mogelijke redenen kunnen zijn waarom je in je bed ligt te huilen om een man die je slechts anderhalve maand kende.
Dit is de reden waarom het moeilijker is om over een situationship heen te komen
1. Het waren nooit eindigende wittebroodsweken
De belangrijkste reden waarom we te gehecht raken aan onze situationships is dat ze leuk zijn. Je voelt je wild en vrij en hebt een brandende passie die je in tijden niet hebt gevoeld. Wanneer je een langdurige relatie hebt, dan worden je wittebroodsweken een verre herinnering.
In een situationship is het echter het enige wat je weet. Je hebt nog nooit iets meer dan dat bereikt. En het beëindigen van dingen tijdens de meest opwindende periode kan je verward en verwoest achterlaten. Vooral als je de enige bent die gevoelens heeft.
2. Je had nog steeds je vrijheid
De belangrijkste reden waarom we niet zozeer rouwen om onze langdurige relaties, is omdat we weer vrijheid kunnen ervaren. Nadat je dingen met je partner hebt beëindigd, merk je dat je enthousiast bent over alle dingen die je al heel lang niet hebt gedaan.
Je gaat meer uit, reist zelfstandig, ontmoet nieuwe mensen, gaat in een nieuw appartement wonen… Frisse starts zijn altijd spannend en ze kunnen ons helpen om onze gedachten af te leiden van het feit dat we iemand hebben verloren van wie we al zo lang houden.
Als je in een situationship zit, dan heb je aan de andere kant nog steeds je vrijheid. Jullie allebei. Je gaat uit met je vrienden, je reist en je hebt plezier, maar je hebt nog steeds iemand om mee te praten. Ze worden een deel van je leven in plaats van het volledig te bezetten. Waardoor je veel meer van de relatie geniet.
Als het voorbij is, dan heb je nog steeds alles wat je eerder had. Je mist echtert uiteindelijk de welterusten en goedemorgen-berichtjes van de man met wie je eerst praatte. Vrijheid lijkt minder leuk, en er is nauwelijks iets dat je van het feit kan afleiden dat hij weg is.
3. Je hebt het potentieel geromantiseerd
De belangrijkste reden waarom we in situationships blijven zitten, is het potentieel dat ze iets meer kunnen worden. Lieg niet tegen jezelf en zeg dat het niet zo is. Je praat de hele nacht met iemand, jullie gedragen je als een stel, en het is normaal dat je hoopt dat je er echt een wordt.
Dit potentieel is wat dingen spannend houdt. Je houdt van de passie en het feit dat hij gek op je is. Je begint je de dag voor te stellen waarop hij zijn liefde aan je belijdt en je het officieel kunt maken voor je vrienden. Als je je realiseert dat jij de enige was die op die manier dacht, dan kan het helaas behoorlijk veel pijn doen.
4. Het einde was plotseling en onverwacht
Situationships eindigen meestal plotseling en zonder enige waarschuwing. De ene dag praat je aan de telefoon tot 3 uur ‘s ochtends, en de volgende dag heeft hij je geblokkeerd op elk socialmediaplatform omdat hij naar zijn ex-vriendin is teruggegaan. Auw.
Ongeacht de status van je relatie, kan dit een enorme schok zijn. Je bent gewend om met iemand te praten, tijd met hem door te brengen, en dan op een dag is hij plotseling weg. Wanneer je een langdurige relatie hebt, dan kun je meestal het gevoel hebben dat het tot een einde komt, dus bereid je je van tevoren voor.
Je situationship eindigt echter meestal tijdens de meest interessante en gepassioneerde fase. En je blijft dan met een enorm gat in je leven achter die je niet had verwacht. Het is normaal om je hierdoor gekwetst te voelen, hoe serieus je vorige relatie ook was.
5. Het triggerde je verlatingsproblemen
Als je met verlatingsproblemen worstelt, dan kan het plotseling verliezen van iemand waarvan je dacht dat hij om je gaf iets triggeren. Dit onverwachte verlies bevestigt je grootste angsten. En je weet niet meer zeker wie je kunt vertrouwen aangezien ze je allemaal zullen verlaten wanneer je het het minst verwacht.
Deze angst kan moeilijk zijn om mee om te gaan en te overwinnen. Wees dus niet verbaasd om je op deze manier te voelen over het verlies van iemand die je pas een paar maanden kent. Er is een grote kans dat het iets veel diepers triggerde dan je bereid bent om toe te geven.
Als dit iets is dat je uit je kindertijd meeneemt, is het waarschijnlijk dat je je meer aangetrokken voelt tot relaties die je niet veel veiligheid bieden omdat ze vertrouwd aanvoelen. Daarom doen ze meestal veel meer pijn dan stabiele, langdurige relaties.
6. Je hield van de passie en voelde je zorgeloos
Er is een kans dat je het leuk vond dat je relatie niet gedefinieerd was. Weten dat een van jullie meer emotioneel geïnvesteerd is dan de ander, kan je hetzelfde effect geven als elke vorm van verslaving.
Je raakt verslaafd aan de ups en downs. Ze zorgen ervoor dat je veel meer van de goede dagen met je partner geniet. Wanneer alles goed gaat, verveel je je de hele tijd, wat in langdurige relaties vaak een probleem is. Ze geven je niet dezelfde opwinding en haast als een situationship.