Skip to Content

Dochters Van Narcistische Vaders: 10 Manieren Waarop Hij Je Heeft Beschadigd

Dochters Van Narcistische Vaders: 10 Manieren Waarop Hij Je Heeft Beschadigd

Dochters van narcistische vaders hebben een heel andere perceptie van de wereld om hen heen. Ze moeten aan alle verwachtingen voldoen die anderen van hen hebben. Maar dat is niet het enige wat ze moeten doorstaan.

Hun zelfrespect is meestal vrij laag en ze hebben het moeilijk om mensen te vertrouwen, maar ze hebben een wanhopige behoefte aan bevestiging van anderen. Ze zijn alleen bekend met voorwaardelijke liefde en ze hebben geen idee hoe ze anders lief kunnen hebben… Als je je met een aantal van deze dingen identificeert die ik heb genoemd, dan spijt me dat.

Elk meisje ziet haar vader als haar superheld, en je kunt niet echt onderscheiden of de jouwe tot die groep behoort, of dat hij eerder een schurk is. Soms behandelt hij je als zijn prinses, en soms ben je niet eens de moeite waard om naar te kijken.

Je leven is allesbehalve gemakkelijk geweest en je bent nu waarschijnlijk veel aan het worstelen. Al je relaties hebben een aantal onderliggende problemen die nauw verbonden kunnen zijn met de band die je met je vader hebt. Het was een relatie vol mishandeling, dus helaas ben je nu op zoek naar hetzelfde.

Ben jij een van die dochters van narcistische vaders?

Dochters Van Narcistische Vaders: 10 Manieren Waarop Hij Je Heeft Beschadigd

Hoe weet je of je een dochter van een narcistische vader bent? Er zijn een paar dingen die we later zullen uitleggen, maar om het kort te zeggen, heb je de neiging om als volwassene giftige relaties op te bouwen. Je hunkert naar mannelijke aandacht en met de tijd word je codependent.

Alles wat je in je leven doet, is in zekere zin een poging om je relatie met je vader te herstellen, dus het is heel goed mogelijk dat al je partners veel op hem leken. Je blijft deze ongezonde patronen herhalen en je herkent de mishandeling in een relatie niet.

Hier zijn enkele andere dingen die je kunnen helpen om het probleem te identificeren, en ik hoop dat je sterk genoeg bent om professionele hulp te zoeken om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt.

1. Je vertrouwt mensen niet

Iets dat je waarschijnlijk al hebt gemerkt, is dat je mensen niet gemakkelijk vertrouwt. Omdat je narcistische vader triangulatie, gaslighting en andere manipulatietechnieken gebruikte, heb je het gevoel dat iedereen hetzelfde gaat doen.

Je kon ook je behoeften niet uiten of steun zoeken bij je naaste familieleden, waardoor je helemaal alleen en verward achterbleef. Deze relaties zijn een soort model voor andere relaties die je later in het leven zult vormen, dus je neemt niemand in vertrouwen.

2. Je gevoel van eigenwaarde is erg laag

Dit komt voort uit het feit dat je vader hyperkritisch was, en hij je heeft geleerd dat je waardeloos bent. Hij ontkrachtte jou, je meningen en de ideeën die je zou bedenken. Je stem deed er in het huishouden niet toe, en dat deed je geloven dat je niet goed genoeg was.

Later in het leven resulteert dat in een laag zelfbeeld en zul je bang zijn om je droomcarrière na te streven, omdat je denkt dat je niet goed genoeg bent. Ook zullen je intieme relaties gedoemd zijn, omdat je constant op zoek bent naar iemand die op je vader lijkt om die relatie opnieuw te creëren.

3. Je hebt de verkeerde perceptie van wat liefde is

Voor jou is liefde voorwaardelijk. Je moet het verdienen en het kan op ieder moment van je worden afgenomen. Het hangt sterk af van je gedrag en of je wel, of niet op je tenen hebt gelopen. Hierdoor heb je de neiging om onderdaniger te worden in je toekomstige relaties.

Je ervaart constant lage niveaus van angst, omdat mensen in je leven gemakkelijk kunnen verdwijnen en hun liefde van je kunnen terugtrekken. Dat is de reden waarom je vaak in een relatie met mishandeling terechtkomt en de vicieuze cirkel van misbruik voortzet.

4. Je bent een streber

Dochters van narcistische vaders weten hoe het voelt als je vader je ervan overtuigt dat je niet goed genoeg bent (en dat je dat nooit zult zijn), hoe hard je het ook probeert. Daarom heb je de neiging om in elk aspect van je leven een streber te zijn.

Je probeert constant zijn liefde en bewondering te verdienen, maar je blijft falen. Dat heeft grote invloed op je zelfvertrouwen, omdat je een innerlijke stem hebt die zijn woorden voortdurend herhaalt. Je vader stelt onrealistisch hoge verwachtingen van je en je stelt hem uiteindelijk teleur.

Dit kan uiteindelijk tot gezondheidsproblemen zoals angst en depressie leiden die zich ontwikkelen omdat je jezelf onder zoveel stress zet.

5. Je zoekt bevestiging bij andere mensen

Zoals we al een paar keer hebben gezegd, is je zelfrespect erg laag en daarom ben je constant op zoek naar bevestiging van andere mensen. Je vader heeft je altijd naar beneden gehaald, dus je bent er niet in geslaagd een sterk, onafhankelijk individu te worden.

Vanwege de mishandeling die je hebt meegemaakt, weet je niet helemaal zeker wie je bent. Het is mogelijk dat je vaak van baan verandert en je jezelf probeert te vinden. Je springt ook van de ene relatie naar de andere en je kunt je enorm teleurgesteld voelen omdat niets voor je werkt.

6. Je herkent mishandeling niet

Dochters Van Narcistische Vaders: 10 Manieren Waarop Hij Je Heeft Beschadigd

Je narcistische vader verwaarloosde je behoeften en hij gebruikte verschillende manipulatietechnieken om je dingen op zijn manier te laten doen. Omdat je denkt dat dit een normale, liefdevolle relatie is, kun je mishandeling in je andere relaties niet herkennen.

Zoals we eerder hebben vermeld, eindig je met partners die je mishandelen en blijf je in die giftige relaties zitten, omdat je onbewust probeert je relatie met je vader te herstellen. Wat nog erger is, je kunt je kind zelfs op deze manier opvoeden en de vicieuze cirkel voortzetten die een giftige familie wordt genoemd.

7. Je bent afhankelijk van andere mensen

Gedurende je hele leven moest je op je ouders vertrouwen, dus toen je opgroeide, werd je ook afhankelijk van andere mensen. Dochters van narcistische vaders zijn een grote bron van narcistische voorraad, omdat ze hun vaders een waan van superioriteit geven.

Hij leerde je dat je hem nodig hebt om een normaal leven te leiden. Je vader heeft je nooit de kans gegeven om jezelf te bewijzen en vertrouwen te hebben in je prestaties, omdat hij wilde dat je geloofde dat je zonder hem hulpeloos bent.

Met andere woorden, hij heeft je geleerd hoe je een slachtoffer moet zijn. Nu kom je voortdurend in relaties met mishandeling terecht omdat je echt kwetsbaar bent en je probeert iemand te vinden die je kan helpen.

8. Je hunkert naar mannelijke aandacht

Dochters van narcistische vaders hebben de hele tijd geprobeerd hen te behagen. Ze hebben hard gewerkt om de liefde van hun vaders waardig te zijn. Hierdoor zullen deze dochters als volwassenen alles doen om mannelijke aandacht te krijgen. Zelfs zichzelf kleineren, of zich met gevaarlijk gedrag in laten.

Dus, als je een van deze dochters bent, doe je alles wat in je vermogen ligt om een man voor je te winnen. Je zult ook met andere meisjes concurreren. Dit stelt je eigenlijk bloot aan de misbruikers en het creëert ruimte voor meer giftige relaties in je leven.

9. Je stelt geen grenzen

Je narcistische vader heeft je grenzen nooit gerespecteerd, dus hij heeft je geleerd dat je ze helemaal niet nodig hebt. Hij zag jou altijd als zijn bezit, als het verlengstuk van zijn identiteit. Hij had het recht om je slecht te behandelen omdat je zijn dochter was.

Als gevolg hiervan zul je later in het leven geen gezonde grenzen kunnen stellen als je niet geneest en aan jezelf werkt. Iedereen zal je behoeften verwaarlozen en je gebruiken zoals ze willen. Op een gegeven moment zul je het gevoel hebben dat je niet het recht hebt om het leven te creëren dat je wilt.

10. Je bent een mensen-pleaser

Helaas heeft de manier waarop je narcistische vader je behandelde tijdens de kindertijd een mensen-pleaser van je gemaakt. Je moest alles vergeten wat je nodig had en ervoor zorgen dat hij tevreden en gelukkig was. Zijn behoeften en wensen waren je prioriteit, en dat blijf je in andere relaties doen.

Je moest er de hele tijd voor hem zijn, en je voelde je eigenlijk zwak in zijn aanwezigheid, maar vond het normaal. Je hebt nooit je emoties geuit omdat hij je leerde dat andere mensen (namelijk hijzelf) belangrijker zijn en dat je voor hen moet zorgen.

Is het mogelijk voor dochters van narcistische vaders om te genezen?

Dochters Van Narcistische Vaders: 10 Manieren Waarop Hij Je Heeft Beschadigd

Omdat je door een narcistische vader bent opgevoed, is je beeld van de realiteit en dingen die ‘normaal’ zijn, vervormd. Daarom moet je de basis van relaties opnieuw leren en moet je aan het versterken van jezelf werken. Het wordt een moeilijke weg naar herstel, maar je kunt het.

Houd in gedachten dat het ergste deel van je leven achter je ligt. Als je vastberaden genoeg bent, kun je alles bereiken. Laat je niet meer door hem beheersen. Het is tijd om aan jezelf te denken, hoe egoïstisch dat in je hoofd ook klinkt.

Zoek eerst professionele hulp als je denkt dat je niet sterk genoeg bent om het hele proces alleen te doorstaan. Je moet je verleden accepteren en het misbruik dat je hebt meegemaakt erkennen. Deze genezingsfase zal waarschijnlijk het moeilijkst zijn, omdat je je elke herinnering die je hebt moet herinneren.

Denk niet dat hij zal veranderen en uiteindelijk van je zal houden op de manier waarop je het verdient om geliefd te worden. Narcisten veranderen nooit, dus hoop daar alsjeblieft niet op. Stel liever gezonde grenzen met jezelf en iedereen om je heen, inclusief je vader.

Als het nodig is, en je voelt je te kwetsbaar, neem dan geen contact met hem totdat je sterk genoeg bent om je vader onder ogen te zien. En last but not least, zorg voor jezelf. Je moet je waarde kennen en je moet echt leren om van jezelf te houden zoals je bent.

Vertrouw me, als je eenmaal een gezonde relatie met jezelf hebt, dan zal het gemakkelijk zijn om sterke banden met anderen om je heen op te bouwen. Feliciteer jezelf dat je zo ver bent gekomen en geef nu niet op. Veel succes!