Skip to Content

Hoe Ga Je Om Met Afwijzing Als Je Nog Hoop Hebt?

Hoe Ga Je Om Met Afwijzing Als Je Nog Hoop Hebt?

Afwijzing is waarschijnlijk een van de ergste aspecten van elke relatie. De angst voor afwijzing kan je ervan weerhouden te slagen. De daadwerkelijke afwijzing kan je hart in duizend kleine stukjes breken.

Het is er echter en iedereen moet er minstens één keer doorheen. Het is dus belangrijk om te leren omgaan met afwijzing. Om niet in een diepe afgrond van wanhoop en zelfhaat te vervallen.

Als je afwijzing hebt ervaren van je langdurige partner of van iemand die het zou moeten worden, voel je waarschijnlijk alle zwaarte van de wereld.

Maar je houdt misschien ook de hoop vast dat dingen op wonderbaarlijke wijze kunnen veranderen. Dat je partner zich realiseert wat voor een fout hij heeft gemaakt en besluit contact met je op te nemen.

Laat me je meteen vertellen: hoop is in dit geval je ergste vijand. Wees niet hoopvol dat jullie het met elkaar zullen verzoenen, want het zal niet veel voor je doen. Het zal er alleen maar toe leiden dat je maanden op dezelfde plek blijft. Dat je nooit een stap van verbetering maakt.

Het enige wat je nu hoeft te doen is de afwijzing in zijn ruwe vorm te accepteren en aan jezelf te werken. Zo bereik je het!

1. Accepteer de afwijzing en probeer de situatie niet te veranderen

De enige manier om met afwijzing om te gaan, is door het te accepteren voor wat het werkelijk is. Niemand kan ontkennen dat de pijn van worden afgewezen verschrikkelijk is, maar uiteindelijk moet je het accepteren en verder gaan.

Als je partner je benadert met het ongelukkige verlangen om het uit te maken, probeer hem dan niet van gedachten te veranderen. De kans dat hij hier keer op keer over nadenkt, is erg groot, dus hij weet zeker wat hij wil.

En zelfs als hij later beseft dat hij een fout heeft gemaakt, op dat specifieke moment wilde hij uit je leven verdwijnen.

En waarom zou je de moeite nemen om achter iemand aan te gaan die je openlijk heeft verteld dat hij je niet wil?

Wees eerlijk tegen jezelf en je aanstaande ex-partner. Geef toe dat je gekwetst en verdrietig bent, misschien zelfs boos, maar accepteer het feit dat het voorbij is. Probeer kalm en beheerst te blijven en geef niet toe aan impulsieve reacties, zoals vloeken en beledigingen.

Laat de vredige retraite je belangrijkste doel zijn.

2. Geef jezelf niet de schuld van de afwijzing

Een van de grootste gunsten die je jezelf kunt bewijzen in de beginfase van het omgaan met afwijzing, is jezelf nooit de schuld te geven.

Natuurlijk moet je realistisch en introspectief zijn. In staat zijn om je eigen gebreken en fouten te lokaliseren. Maar je moet niet vergeten dat je jezelf niet volledig de schuld kunt geven van de uitkomst van je relatie.

Schuld alleen in jezelf vinden is nooit goed voor je geestelijke gezondheid. Het kan alleen maar leiden tot een lager zelfbeeld, de dominantie van onzekerheden en afkeer van toekomstige verplichtingen.

De reden waarom je partner je heeft afgewezen, heeft waarschijnlijk wortels in zijn persoonlijke dagelijkse leven. Natuurlijk, het heeft grote invloed op je, maar het betekent niet dat het voortkomt uit je gebreken en tekortkomingen.

En zelfs als dat zo is, wat dan nog? Alleen omdat je niet goed genoeg voor hem was, wil nog niet zeggen dat je niet perfect zult zijn voor iemand anders.

Onthoud: je bent misschien wel de lekkerste cupcake op het dienblad. Er zou zelfs dan nog steeds iemand zijn die niet van cupcakes houdt. Dat betekent niet dat het jouw schuld is, maar eerder dat iedereen zijn eigen voorkeuren heeft.

3. Idealiseer het verleden niet te veel

Hoe Ga Je Om Met Afwijzing Als Je Nog Hoop Hebt?

Om op de juiste manier met afwijzing om te gaan, moet je stoppen met naar je verleden te kijken door een roze bril. Door je vroegere relatie te idealiseren, smeult alleen de hoop die je hebt om weer bij elkaar te komen. De pijn zal hierdoor nooit helemaal afnemen.

En die hoop weerhoudt je er alleen maar van om over alles heen te komen. Om verder te gaan met je leven.

Ik weet dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is. Afwijzing, in meer algemene zin, maakt het ding dat niet langer van ons is tien keer beter.

Een universiteit waar we niet in werden toegelaten, lijkt de beste van allemaal. De baan die we niet hebben gekregen is ineens de enige die ertoe doet. En de man die ons nooit heeft teruggebeld, is natuurlijk onze toekomstige echtgenoot die is ontsnapt.

Evenzo wordt een partner die je slecht heeft behandeld plotseling de beste man ooit. Je herinneringen aan je vorige relatie lijken niet langer zwart geverfd.

Als je partner je liefde afwees en besloot het uit te maken, is de kans erg klein dat je relatie ideaal was. Natuurlijk, het had zijn eervolle vermeldingen, maar op dit moment is het belangrijk dat je een compleet beeld in gedachten hebt.

Wees realistisch met jezelf. Het was niet zo goed als je gedachten het proberen uit te beelden. Het was duidelijk niet de bedoeling.

4. Omring jezelf na met vrienden en familie

Wanneer een persoon van wie je houdt je afwijst en besluit je voorgoed te verlaten, zou je je waarschijnlijk willen terugtrekken. Zoveel mogelijk tijd alleen willen doorbrengen, met zelfmedelijden.

Ik raad je sterk aan dat niet te doen. Wat je nu het meest nodig hebt, is een gezelschap van mensen die echt van je houden en voor je zorgen.

Dus omring jezelf met je beste vrienden en familieleden. Breng je vrije tijd met hen door, houd film- of spelletjesavonden, ga naar brunches, meld je aan voor yogalessen, houd zondagse barbecuebijeenkomsten of plan zelfs samen een roadtrip.

Afwijzing kan je het gevoel geven dat je het niet waard bent en alsof je niet genoeg bent. Maar tijd die je doorbrengt met je dierbaren kan het gevoel van eigenwaarde herstellen en je gebroken hart herstellen.

Door tijd door te brengen met mensen die echt van je houden en om je geven, kun je goed omgaan met de afwijzing van je partner en beseffen dat het in de eerste plaats nooit jouw last was om te dragen.

5. Tot slot: accepteer dat afwijzing een normaal onderdeel van het leven is

Als je iets uit dit artikel zou moeten meenemen, laat het dan deze laatste gedachte zijn: afwijzing was en zal voor altijd een normaal onderdeel van het menselijk leven zijn. Hoe eerder je dit beseft, hoe beter je perceptie van het leven in het algemeen zal zijn.

Dit geldt niet alleen voor relaties, maar voor elk ander deel van het leven waar je kunt worden afgewezen of vervangen door iets (of iemand) anders. Als je dit eenmaal beseft, zul je een veel vrediger en voller leven leiden. Dit garandeer ik.

Laatst sprak ik met mijn vrienden, en ze vroegen me wat ik zou doen als mijn vriend (met wie ik al meer dan een jaar een gelukkige relatie heb) op een dag besluit me te bedriegen.

Ik vertelde hen dat ik natuurlijk gekwetst zou worden, maar dat ik de situatie zou accepteren zoals die is en gewoon verder zou gaan. Ik zou dankbaar zijn voor de tijd die ik met hem heb doorgebracht, en dankbaar voor deze nieuwe kans die zich plotseling aan mij voordeed.

Want afwijzing is voor mij nooit een doodlopende weg, maar eerder een kruispunt. Het heeft de mogelijkheid om me om te leiden naar een ander pad dat onvermijdelijk beter kan zijn dan het pad waarop ik oorspronkelijk was.

Dus, neem een voorbeeld aan mij en doe hetzelfde. Accepteer de afwijzing en de onvermijdelijke mogelijkheid ervan en werk ijverig aan het opbouwen van emotionele kracht, zodat je ermee om kunt gaan als het je eenmaal overkomt.