Skip to Content

Ik Ben Vreemdgegaan En Heb Geen Spijt: De Redenen

Ik Ben Vreemdgegaan En Heb Geen Spijt: De Redenen

Onderzoek heeft laatst uitgewezen dat ongeveer 75% van alle mensen die vreemdgaan geen spijt hebben van hun daden. Zij kunnen zeggen: Ik ben vreemdgegaan en heb geen spijt. Dat is heel veel, want het laat zien dat slechts 1 op 4 mensen wel spijt heeft.

Zij hebben geen enkele vorm van berouw. Misschien dat zij het wel opbiechten aan hun vrienden, maar zeker niet aan hun partner. Die laatste zal er misschien wel nooit achter komen.

Dat klinkt misschien extreem egoïstisch, maar in sommige gevallen kan het een logische keuzen zijn. Vreemdgaan kan namelijk ook een verstandige keuze zijn, dus iets waar je totaal geen spijt van hoeft te hebben.

Ook kan het zijn dat je gewoon anders bent geprogrammeerd dan de meeste mensen. Jij hebt niet zo veel gevoelens bij het vreemdgaan, waardoor je ook geen spijt hebt.

Wat jij vindt kunnen en wat anderen niet vinden kunnen ligt vrij ver uit elkaar. Dat kan natuurlijk bij zo veel onderwerpen zo zijn, maar in dit geval is het vreemdgaan. De meeste mensen vinden dit echt niet kunnen, maar voor jou is het niet iets waar je spijt van hebt.

Waarschijnlijk vind je het nu nog een beetje moeilijk om dit te begrijpen. Geen probleem! In dit artikel heb ik voor jou de redenen verzameld waarom je geen spijt hoeft te hebben dat je bent vreemdgegaan.

1. Jullie hebben afspraken over vreemdgaan

Ik Ben Vreemdgegaan En Heb Geen Spijt: De Redenen

De laatste tijd hoor ik steeds vaker om me heen: Ik ben vreemdgegaan en ik heb geen spijt. Ik val dan bijna van mijn stoel, maar later blijkt dat dat niet nodig is.

Steeds meer stellen hebben namelijk een vorm van een open relatie. Dat is ontstaan omdat ze al lang bij elkaar zijn, bij elkaar willen blijven, maar tegelijkertijd ook willen ontdekken wat er nog meer is.

Vroeger was dit fenomeen nog niet zo bekend, maar nieuwe generaties hebben steeds meer ruimte voor dit soort relaties.

Ieder stel doet het weer een beetje anders. De een spreekt af elkaar meteen op de hoogte te houden, terwijl de ander er liever niks over hoort.

De enige overeenkomst is dat het mag. Beide partners kunnen dus vreemdgaan zonder zich daar uiteindelijk schuldig over te voelen.

Of het werkt voor jou en je partner, hangt af van een aantal verschillende aspecten. In de eerste plaats moet je elkaar natuurlijk voldoende vertrouwen. Alleen dan weet je zeker dat je niet in huilen uitbarst iedere keer dat hij je vertelt dat hij iets met een ander heeft gedaan.

Ook moet je goed nadenken over hoe je het verder wil doen. Met wie mag het, welke plekken zijn veilig en het vaak mag je een ander zien?

Van wat ik van anderen heb gehoord, moet je eerst heel lang met elkaar praten en verschillende dingen proberen. Pas dan weet je zeker dat jullie een manier vinden die bij jullie allebei past.

2. Ik ben vreemdgegaan en heb geen spijt: we gaan al uit elkaar

Een andere situatie die ik uit mijn persoonlijke leven ken is wanneer twee mensen al uit elkaar gaan. Zo had een vriendin van mij een keer een relatie met iemand die eigenlijk nog aan een ander gebonden was.

Hij en zijn vriendin woonden nog in hetzelfde huis en waren bezig met uit elkaar gaan. Ze wisten allebei dat ze uit elkaar gingen, maar ze waren nog bezig met de losse eindjes.

In hun geval ging het voornamelijk om de verkoop van het huis. Pas als dat was afgerond konden ze voorgoed uit elkaar.

Ondanks dat het een beetje snel was, kon hij wel zeggen: Ik ben vreemdgegaan en heb geen spijt. Hij had namelijk helemaal geen reden om spijt te hebben, want hij had niet echt een misstap gemaakt.

In zijn geval vond hij mijn vriendin zo leuk, dat hij niet kon wachten totdat zijn vorige relatie echt helemaal over was. Leuk voor haar, minder leuk voor zijn toekomstige ex.

Voor deze situatie zijn er natuurlijk ook wel een aantal voorwaarden. Zo moeten beide partijen er zeker van zijn dat de relatie over is.

Mannen kunnen soms wel eens zeggen dat het zo is, maar de vrouw is daar dan niet altijd van op de hoogte. Wat zij bedoelen is dat ze uit elkaar willen, maar daar is dan nog niet echt over gesproken.

Voordat je aan het andere eind van deze situatie staat, moet je dus goed nadenken over hoe het echt zit. Anders loop je het risico dat je veel schade aanricht.

3. Hij behandelt jou niet op de juiste manier

Ik Ben Vreemdgegaan En Heb Geen Spijt: De Redenen

Oké, dit gaat niet over dat jij heel graag iets wil hebben en dat hij jou dat niet geeft. Of dat hij niet altijd naar je luistert.

Je hoeft je niet te schamen als je bent vreemdgegaan bij iemand waarmee je een toxische relatie hebt. Iemand die jou op wat voor manier dan ook mishandelt, of het nu fysiek of emotioneel is.

Vreemdgaan betekent in jouw geval dat je eindelijk een begin aan het maken bent om bij die persoon weg te gaan. Voor het eerst vind je iets bij een ander, waardoor je gesterkt zal worden om je andere relatie te beëindigen.

Iets met een ander beginnen is misschien niet de meest classy manier, maar ik moedig je toch aan. Alles om maar uit die relatie te komen. Kies voor jezelf en heb er geen spijt van.

Of je het aan je partner gaat vertellen is aan jou. In de meeste gevallen zal je er niks mee oplossen en kun je het beter niet doen.

Ga gewoon bij hem weg en laat het bedrog achterwege. Hij zal dat namelijk alleen maar gebruiken om jou nog meer zwart te maken.

Houd het voor jezelf. Zie het als die stap die je moest zetten om jezelf uit deze situatie te halen en denk er verder niet te veel over na.

Denk: Ik ben vreemdgegaan en ik heb geen spijt, want dat is hij helemaal niet waard. Zorg ervoor dat je in een volgende relatie niet zomaar vreemdgaat.

4. Ik ben vreemdgegaan en heb geen spijt omdat hij eerst vreemd ging

Als de ander een verkeerde stap zet, kan dat bij jou veel verschillende soorten emoties oproepen. De meeste vrouwen hebben te maken met veel verdriet, maar het kan ook gebeuren dat je simpel weg uit bent op wraak.

Het enige wat jij nog wil, is precies hetzelfde als wat hij heeft gedaan. Voor jou is het oog om oog, tand om tand. Pas daarna heb je het gevoel dat je kunt gaan werken aan het herstellen van je relatie.

Wat je dus doet is op zoek gaan naar iemand. In sommige gevallen heb je ‘geluk’, omdat er al een tijdje iemand in je leven is in wie je interesse hebt.

Dat je nu opeens ‘mag’ vreemdgaan komt jou gek genoeg dus eigenlijk best goed uit. Jij kunt eigenlijk doen wat je al die tijd al lang wilde en daarbij ook nog je partner terug pakken.

Het is natuurlijk helemaal aan jou, maar het lijkt me goed om je eens af te vragen of dit gedrag gezond is. Wanneer jouw natuurlijke reactie is om de ander ook meteen pijn te doen, is dat misschien niet de beste keuze.

Ondanks dat het niet fijn is als iemand je bedriegt, moet je niet meteen hetzelfde willen doen. Op die manier geef je namelijk geen ruimte aan je verdriet, waardoor je niet alles kunt verwerken.

Het is dus bijna altijd een beter idee om eerst andere stappen te ondernemen. Kom de situatie onder ogen en weeg alle waardes tegen elkaar af.

Daarna is de kans groot dat je er achter zal komen dat je helemaal geen wraak meer wil nemen. Vreemdgaan is niet de stap die jouw problemen zal oplossen, het zal je alleen tijdelijk een beter gevoel geven.

5. Je hebt een ander begrip van vreemdgaan

Ik Ben Vreemdgegaan En Heb Geen Spijt: De Redenen

Als je bent vreemdgegaan en je heb geen spijt kan dat ook komen doordat voor jou de uitleg van het begrip heel anders is.

Voor de een is vreemdgaan echt pas wanneer je het bed met een ander deelt, terwijl het bij anderen ook een emotionele band kan zijn.

Als jij bijvoorbeeld met een andere man dingen over jezelf deelt, waarvan je eigen man niet eens op de hoogte is, kan hij dit zien als overspel.

Jij hebt daar een hele andere mening over en daarom kun je zeggen: Ik ben vreemdgegaan en ik heb geen spijt. In jouw hoofd ben je namelijk helemaal niet vreemdgegaan.

In iedere relatie werkt het weer anders. Bij je ex kon je misschien wel een emotionele band met een ander opbouwen, terwijl je nieuwe liefde daar anders naar kijkt.

Het is dus goed om het daar altijd even met elkaar over te hebben. Dat doe je bij voorkeur voordat de situatie echt aan de hand is, zo voorkom je dat dingen uit de hand lopen. Vaak is het namelijk al te laat als je er over begint als het al aan de hand is. Op dat moment kun je namelijk niet meer terug.

Stel dat jij bijvoorbeeld van mening vent dat emotioneel vreemdgaan niet erg is, omdat je een band aan het opbouwen bent met iemand uit je omgeving.

Jouw partner kan dan denken dat je er alleen maar over begint omdat je nu eenmaal al in die situatie zit. Hij kan het niet meer los van elkaar zien en dat zal zijn mening over het onderwerp zeker beïnvloeden.

6. Ik ben vreemdgegaan en ik heb geen spijt omdat ik in een patroon zit

We kennen allemaal wel die ene persoon die nog nooit een relatie heeft gehad zonder daarbij vreemd te gaan. Het lijkt wel alsof normaal functioneren helemaal niet aan de orde is bij deze persoon.

Soms ziet zo iemand zichzelf als een heel vrij persoon. Het is heel moeilijk om binnen een relatie bij dezelfde persoon te blijven.

In dat geval lijken ze soms zelfs met trots te zeggen: Ik ben vreemdgegaan en ik heb geen spijt. Voor hen is het een soort manier van leven, waarbij ze totaal niet nadenken over de gevoelens van de ander.

Het lijkt bijna een soort verslaving. Zelfs als ze een super leuke relatie hebben met iemand die heel goed voor ze is, kunnen ze het nog niet laten om een misstap te maken.

Een tijdje gaat het heel goed, tot het weer begint te kriebelen. Soms gaan ze een enkele keer vreemd, maar in andere gevallen wordt het echt structureel. Iedere avond stappen eindigt standaard in bed bij een ander.

Waar dit precies vandaan komt kan verschillend zijn. De een weet gewoon echt niet beter of is misschien nog nooit verliefd geweest. Het kan ook een manier zijn van zelfbescherming. Als zij zich nooit helemaal overgeven aan die nieuwe relatie, kunnen ze ook niet gekwetst worden.

Andere redenen kunnen zijn een behoefte aan spanning, de behoefte aan erkenning van verschillende mannen of simpelweg niet het soort brein dat vindt dat vreemdgaan niet oke is.

Wat de reden ook is, dit zijn de mensen die oprecht kunnen zeggen: Ik ben vreemdgegaan en ik heb geen spijt. Als je een relatie hebt met iemand die zo is, zijn er maar weinig dingen die je er echt aan kunt doen, wilde paarden kunnen niet altijd getemd worden.

7. Je hebt geen spijt omdat je van de ander iets krijgt dat je man je niet geeft

Ik Ben Vreemdgegaan En Heb Geen Spijt: De Redenen

In een lange relatie kan het voorkomen dat de wilde periode al een tijdje voorbij is. Soms betekent dat zelfs dat jullie helemaal het bed niet meer met elkaar delen.

Jij hebt die behoefte wel, maar je krijgt het bij je partner gewoon niet voor elkaar. Dat kan heel erg frustrerend zijn en je echt tot wanhoop drijven.

Soms wordt die wanhoop zo realistisch dat je besluit om vreemd te gaan. Alle andere dingen met je partner zijn echt perfect, alleen tussen de lakens is het niet optimaal.

Vreemdgaan is voor jou dan een manier om toch een bepaalde behoefte te vervullen en daarom heb je er geen spijt van. Je ziet het eigenlijk als een vorm van self care.

Het kan gebeuren dat je door deze actie inziet dat je relatie gewoon niet goed zit. Er moet iets tussen jullie gebeuren om ervoor te zorgen dat dit probleem wordt opgelost.

Voor je partner kan het een wake up call zijn. Hij wil natuurlijk niet dat je intiem bent met een ander en ziet daardoor in dat hij zelf meer zijn best moet doen.

Samen kunnen jullie er over praten en misschien wel tot een oplossing komen. Als dat niet is dat hij jou geeft waar je naar op zoek bent, kan het zijn dat je toestemming krijgt om het met een ander te doen.

Wat de situatie ook is, soms kan het echt een goede zet zijn geweest om een keer vreemd te gaan en daar geen spijt van de te hebben. Het zet in ieder geval iets in gang wat jullie relatie zou kunnen redden.

8. Ik ben vreemdgegaan en ik heb geen spijt, maar stiekem toch wel

In je hoofd probeer je jezelf van alles aan te praten. Je hebt geen spijt want het zal uiteindelijk goed zijn voor je relatie, je gaat toch weg bij je partner of hij is niet goed voor jou geweest.

Wat het ook is, je kunt jezelf niet voor de volle honderd procent overtuigen. Stiekem heb je toch best wat spijt van je actie en de dingen die je daarmee aangericht hebt.

Maar het is voor jezelf nu eenmaal makkelijker om te doen alsof je geen spijt hebt, want dan hoef je ook niet met de situatie te dealen.

Je blijft maar herhalen dat je geen spijt hebt, in de hoop dat je alles gewoon zal vergeten. Vaak heb je het er met helemaal niemand over, ook niet met je vrienden.

De schaamte is groter dan je gewin en daarom doe je gewoon alsof je neus bloedt. Dit gaat niet alleen op bij mensen die eenmalig een misstap hebben gemaakt, maar ook bij mensen die er een hele tweede relatie op na houden.

Soms ga je daarin zo ver dat je zelf ook begint te geloven dat je niks verkeerd hebt gedaan. Of verzin je allerlei redenen waarom het eigenlijk geen vreemdgaan was.

Hij had bijvoorbeeld nog niet ‘Ik hou van je’ gezegd en daarom telt het niet, bijvoorbeeld. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is voor jou een reden om je gedrag goed te praten.

Uiteindelijk zul je er vanzelf achter komen dat wat je hebt gedaan toch wel echt fout is. Langer met deze leugen leven is geen optie, waardoor je toch aan je spijt zal moeten toegeven.

9. Je hebt geen spijt omdat je boos bent op je partner

Ik Ben Vreemdgegaan En Heb Geen Spijt: De Redenen

Je hebt pas het idee dat je niet mag vreemdgaan als alles tussen jou en je partner goed zit. Wanneer je boos bent, zal het vaak voorkomen dat je dus geen spijt hebt van wat je hebt gedaan.

De liefde is (even) weg en daarom kan jij je daden heel gemakkelijk goedpraten. Waar je precies boos over bent, kan van alles zijn. Misschien krijg je niet genoeg aandacht en heb je het idee dat hij te veel met zijn werk bezig is.

Jullie communicatie is niet goed en in plaats van het met hem te hebben over wat je dwars zit, kies je ervoor om vreemd te gaan.

Je hebt er geen spijt van, want je hebt geen warme gevoelens meer voor hem. Ook als je niet precies weet waarom, wil je hem gewoon pijn doen.

De reden dat jij geen spijt hebt van het vreemdgaan is dat je het niet zonder nadenken hebt gedaan. Bij jou is het tegenovergestelde waar, je hebt er juist heel goed over nagedacht. Dit is precies wat je wilde bereiken.

Met je actie hoop je iets los te krijgen in hem. Een reactie waardoor het tot een ontknoping komt. Dat jullie eindelijk eens een keer ruzie krijgen.

Anders weet je ook niet hoe je het dan wel voor elkaar moet krijgen. Voor jou was dit nog de enige optie om dat vervelende gevoel binnen jezelf op te lossen.

Helaas is de kans heel klein dat jouw vreemdgaan zonder spijt een positieve draai aan de dip zal geven. Het gaat jullie relatie helaas niet veel beter maken.

10. Ik ben vreemdgegaan en heb geen spijt omdat ik niks om de ander gaf

Wat precies wel en niet onder vreemdgaan valt is bij ieder persoon weer anders. Voor sommige vrouwen geldt echt dat het niet erg is als je geen gevoelens voor de ander had.

Stel bijvoorbeeld dat je tijdens een wilde avond uit een keer met een ander in bed beland. De volgende ochtend weet je, letterlijk, niet eens meer wat de naam van deze man was.

Voor jou blijft het daar ook bij. Je gaat je relatie niet op het spel zetten voor iemand waar je helemaal niks om geeft. Het betekende niks en daarom heb je er ook geen spijt van.

Je weet dat wanneer je het wel met je partner deelt, dat daar vervelende gevolgen aan zullen zitten. Eigenlijk had je het dus helemaal niet moeten doen, maar dat is nu te laat. De weg van geen spijt is de volgende optie en daar heb je dan nu maar voor gekozen.

Ik denk persoonlijk dat je vroeg of laat toch een keer door de mand gaat vallen. Er zal een keer iets ter sprake komen of er zal een moment komen waarop het toch aan je begint te knagen.

Die spijt voel je nu niet, maar komt zeker later wel een keer. Er zijn zelfs gevallen bekend van relaties die al lang over zijn, waarbij iemand toch opeens een slippertje van jaren geleden opbiecht.

Vooral wanneer je weet dat je partner er toch heel anders over blijkt te denken. Als er bijvoorbeeld in een gesprek ter sprake komt dat hij vreemdgaan echt ziet als een fout die onvergeeflijk is.

Op dat moment is het al te laat. Je kunt er daarom altijd het beste voor kiezen om op het moment dat je een relatie aangaat met de ander te overleggen wat er wel en niet onder vreemdgaan valt.