Skip to Content

Slagingskans Van Een Relatie Na Een Scheiding: Do’s En Don’ts Voor Een Nieuwe Relatie

Slagingskans Van Een Relatie Na Een Scheiding: Do’s En Don’ts Voor Een Nieuwe Relatie

Over de jaren heen is de datingmarkt flink veranderd. Scheidingen komen steeds vaker voor, en na een breuk bevinden veel mensen zich voor een tweede of zelfs derde keer op de datingmarkt. De mensen die je op die markt vindt, kunnen gewone singles zijn, maar ook mensen met kinderen uit een vorig huwelijk, mensen die meerdere relaties achter de rug hebben, of mensen die op zoek zijn naar hun eerste liefde. Maar wat is de slagingskans van een relatie na een scheiding? Hoe ga je om met een nieuwe relatie, en hoe zit het als er kinderen bij betrokken zijn?

Ga jij scheiden?

Slagingskans Van Een Relatie Na Een Scheiding: Do’s En Don’ts Voor Een Nieuwe Relatie

In het geval je midden in een scheidingsproces zit, kan dat gemixte emoties met zich meebrengen. Vooral als de scheiding niet jouw wens was, kan het nogal lastig zijn. Na een scheiding is het normaal als je even wat tijd nodig hebt voor jezelf. Maar op een gegeven moment zul je toch wel weer snakken naar iemand aan je zijde; hopelijk dit keer wel de juiste. Hoe je een nieuwe relatie na een scheiding het beste kunt aanpakken, zal afhangen van een heleboel zaken.

Soms komen mensen een ander tegen wanneer de scheiding voorbij is. Maar het kan ook gebeuren dat men een nieuwe partner vindt terwijl de scheiding nog niet rond is. 

Wat je het beste kunt doen om je slagingskans van een relatie na een scheiding te verhogen, hangt helemaal af van de situatie.

Een nieuwe partner na scheiding

Na een mislukt huwelijk is het natuurlijk fijn om weer verliefd te worden en een nieuwe relatie aan te gaan, met de hoop dat het dit keer voor het leven is. 

Vooral natuurlijk als de scheiding onverwacht was, of jij niet degene was die wilde scheiden. Dan is het erg fijn als je je weer gelukkig kunt voelen met een ander. Een scheiding kan ook een negatieve invloed hebben op je zelfbeeld. Een nieuwe liefde zorgt dan al snel voor een boost in het zelfvertrouwen.

Maar wat helaas ook vaak gebeurt, is dat de nieuwe relatie meer een ‘rebound’ relatie is. Dat hoeft overigens niet altijd negatief te zijn, maar zorg er wel voor dat je duidelijk communiceert met de persoon met wie je zo’n relatie aangaat. Het laatste wat je natuurlijk wil, is weer een gebroken hart hebben. Je opnieuw verliefd kunnen voelen, dát is het doel.

Wat ook kan gebeuren, is dat je na de scheiding juist erg afhankelijk wordt van je nieuwe partner. Dit gedrag kan bij je nieuwe partner in het verkeerde keelgat schieten. Als je je in je nieuwe relatie onzeker voelt, is het misschien beter om voor jezelf te bepalen of je wel echt klaar bent voor een nieuwe liefde. Wellicht heb je wat tijd nodig om te helen van je scheiding, en kun je een nieuwe relatie beter nog even laten wachten.

Ken je grenzen en probeer ze niet te overschrijden. Een nieuwe liefde zou iets moois aan je leven moeten toevoegen, en moet niet een invulling zijn!

Pas ook op met emoties – zoals jaloezie en je gekwetst voelen – als gevolg van de scheiding. Deze emoties kunnen je nieuwe relatie lastig maken. Blijf nogmaals helder met elkaar communiceren.

De slagingskansen van een nieuwe relatie 

Hoe zit het nu met de slagingskans van een relatie na een scheiding? Er is gebleken dat na een scheiding de kans op hertrouwen of samenwonen met een nieuwe partner afneemt.

Vooral als er kinderen in het spel zijn, neemt de kans af. Ook schijnen de kansen voor vrouwen kleiner te zijn dan voor mannen. 

Dat de slagingskansen van een nieuwe relatie lager zijn, kan te maken hebben met het feit dat mensen na een echtscheiding voorzichtiger worden. 

Eerder een LAT relatie

Mensen die uit een scheiding komen, willen nog steeds graag een partner. Toch blijkt dat ze nu liever een relatie hebben in een wat minder gebonden vorm. Denk aan een LAT relatie of ongehuwd samenwonen. Vooral mensen die eerder getrouwd zijn geweest, willen vaak niet meer samenwonen met een partner. Maar mensen die alleen samengewoond hebben, willen dat voor hun volgende relatie opnieuw. De ervaringen uit eerdere huwelijken hebben meer impact op de voorkeuren van mensen van het vrouwelijke geslacht dan op die van de man.

Nieuwe partner keuze

Mensen die uit een scheiding komen, zijn vaak geneigd om een volgende partner te kiezen die ook gescheiden is. 

Verder schijnen er verschillen te zijn bij mensen die voor het eerst de huwelijksmarkt betreden, mensen die nooit gescheiden zijn geweest maar op zoek zijn naar een relatie, en mensen die gescheiden zijn en een nieuwe relatie zoeken. Hierbij spelen geslacht en leeftijd een rol. Zo schijnt dat vrouwen en mensen die wat ouder zijn en geen scheidingservaringen hebben, vaak een gescheiden partner kiezen. En in de groep mensen die eerder gescheiden is geweest, zijn het vaak mannen en jongeren die een nieuwe partner kiezen zonder relatieverleden.

Weer scheiden

Eerdere relatie ervaringen hebben ook een effect op de slagingskans van een nieuwe relatie. Uit een Noors onderzoek is gebleken dat mensen die gescheiden zijn meer kans hebben om weer te scheiden.  

Ex-samenwoners of mensen die voor het eerst samenwonen, hebben dezelfde kans op het niet slagen van de nieuwe relatie.

Wanneer ex-samenwoners in het huwelijksbootje stappen, is de kans op scheiden kleiner dan voor mensen die hun eerste huwelijk hebben. Of deze conclusies ook getrokken kunnen worden voor de Nederlandse populatie of in andere landen, moet echter nog blijken. 

Angstig maar ook een nieuw begin

Slagingskans Van Een Relatie Na Een Scheiding: Do’s En Don’ts Voor Een Nieuwe Relatie

In 2019 nam Worthy een onderzoek af bij 1700 gescheiden vrouwen. Dit onderzoek werd uitgevoerd samen met zes professionals plus een team relatie experts. Hierbij werd er gekeken naar de emoties en ook de zorgen of gedachten rondom financiën na een scheiding. 

Uit het onderzoek werd geconcludeerd dat veel vrouwen angstgevoelens ervaren bij een scheiding, maar aan de andere kant zien ze het ook als een nieuwe kans.

Helen

Hoe groot de slagingskans van een relatie na een scheiding is, hangt af van de persoon en de situatie. Hoe beter de scheiding wordt verwerkt, hoe groter vaak de kans is dat een toekomstige relatie zal slagen. Het is belangrijk om zelf geheeld te zijn. Want het scheiden op zich zal niet zomaar alle problemen oplossen. Als jij nog pijn voelt of andere emoties ervaart door de scheiding, zul je dat al snel meenemen in je volgende relatie. Pas daar dus mee op en neem de tijd voor jezelf om te herstellen. 

Communicatie

Om de slagingskans van een nieuwe relatie te verhogen, moet er goed gecommuniceerd worden. Niet alleen tussen jou en je nieuwe lover, maar wellicht ook met allebei jullie exen, mocht dat een optie zijn. Hoe vloeiender alles verloopt, hoe groter de kans op slagen. Als je op zoek gaat naar een nieuwe liefde na een scheiding, blijf dan goed voor jezelf zorgen en bewaak bovendien je grenzen. 

Een nieuwe relatie na scheiding: Tips

Als jij een nieuwe relatie aangaat na een echtscheiding, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee dient te houden. Dit om de slagingskans van de relatie na een scheiding zo groot mogelijk te maken. 

Eerlijkheid

Zoals je weet, duurt eerlijkheid het langst. Ook tegenover jezelf. Wees eerlijk over je bedoelingen. Als je weet dat je eigenlijk nog helemaal niet klaar bent voor een nieuwe relatie, dan moet je daar ook eerlijk over zijn. Je wil natuurlijk voorkomen dat je tijd en moeite in iemand steekt, om vervolgens weer een relatiebreuk te moeten ervaren.

Bovendien moet je ook eerlijk zijn tegenover je nieuwe partner. Bewaar geen geheimen en ga ook niet stiekem doen. Als je scheiding nog niet afgerond is, ga dan niet een relatie aan zonder het daar met je nieuwe partner over te hebben. Je wil je scheiding het liefst netjes afronden en zo goed mogelijk je nieuwe relatie beginnen. Vermijd daarom liegen en stiekem gedoe.

Communiceren

In iedere relatie is het van groot belang dat er met elkaar wordt gepraat. Als iets je niet lekker zit of je twijfels hebt, praat daar van over met je nieuwe lover. Voor sommigen is dit lastig, omdat ze nu eenmaal vervelende ervaringen hebben met hun ex. In dit geval kan het helpen om met een psycholoog te praten, waardoor je weer vertrouwen krijgt in relaties en je leert te praten over je emoties.

Een vertrouwenspersoon

Heb je een fijne vriend(in) met wie je goed over je nieuwe relatie kunt praten? Dat maakt alles wat makkelijker. Het kan ook een familielid zijn of een professional. Iemand die je een luisterend oor biedt en je niet zal veroordelen. Goede gesprekken kunnen voeren met de juiste personen kan daadwerkelijk helpen om je emoties te begrijpen en verwerken.

Jezelf inlezen

Online vind je genoeg informatie over hoe je het beste met een scheiding om kunt gaan alsook het aangaan van een nieuwe relatie. Wellicht helpt dit artikel je al een heel end op weg. Handig is misschien ook om ervaringen van anderen te lezen die hetzelfde hebben meegemaakt als jij.

Je bent gescheiden en hebt kinderen

Slagingskans Van Een Relatie Na Een Scheiding: Do’s En Don’ts Voor Een Nieuwe Relatie

Als er kinderen in het spel zijn, zal daar ook de slagingskans van een relatie na een scheiding van afhangen. Er moet in zo’n geval rekening worden gehouden met een aantal extra zaken. Hoe je een nieuwe relatie het beste kunt aanpakken na een scheiding met kinderen, lees je hieronder. 

Wees niet te snel met de confrontatie

Ten eerste is het belangrijk om je kinderen niet direct na de scheiding te confronteren met een nieuwe partner. 

Natuurlijk snappen we het dat je het heel fijn vindt om weer een nieuwe liefde te hebben gevonden nadat je vorige huwelijk is mislukt. Maar houd er rekening mee dat het voor je kind stressvol kan zijn. Om de slagingskans van een relatie na een scheiding te vergroten, dien je rekening te houden met de gevoelens van je kinderen.

Ook dien je in je achterhoofd te houden dat je kind nu misschien wat meer aandacht nodig heeft, en ook de tijd zal moeten nemen om de scheiding te accepteren. Als je dan ook nog eens met een nieuwe relatie komt, kan het je kind teveel worden.

Afspreken met je nieuwe liefde doe je dan (nog) niet in het bijzijn van je kinderen. 
Pas als je kind de scheiding zo goed mogelijk heeft kunnen verwerken, kun je erover nadenken om je nieuwe liefde te introduceren. Doe dat echter alleen als je echt het idee hebt dat het om een langdurige relatie zal gaan. 

De reactie van je kind op jouw verliefdheid

Ook is het niet gek als je kinderen geïrriteerd raken als jij verliefd gedrag vertoont, vooral nu ze het zo moeilijk hebben. Jij bent waarschijnlijk helemaal happy met je nieuwe liefde, maar je kind zal daar een hele andere mening over hebben. Ook willen kinderen dat hun ouders zich op een volwassen manier blijven gedragen. Verliefd doen met je nieuwe partner, valt daar niet onder. Kinderen kunnen dat ongemakkelijk vinden. Bovendien is het normaal dat kinderen loyaal willen blijven tegenover de andere ouder, waardoor ze het niet zomaar eens zijn met de nieuwe relatie. Het is als ouder belangrijk dat je aan je kind laat merken dat deze nieuwe persoon nooit de plek zal innemen van zijn/haar andere ouder.

Hoe voelt je kind zich?

Je kind zal je nieuwe vlam misschien als een bedreiging zien. Want die nieuwe persoon wil ineens al jouw aandacht. Kinderen kunnen het gevoel krijgen dat ze ineens minder belangrijk worden voor de vader of moeder met een nieuwe partner. Bovendien hopen je kinderen natuurlijk dat het toch nog goed komt tussen jou en je ex. 

Het is belangrijk dat je nog steeds genoeg tijd doorbrengt met je kind alleen, en af en toe iets speciaals met hem/haar gaat doen. Op zulke momenten dien je je volle aandacht te richten op je kind. Ga met hem/haar in gesprek, vraag hoe het gaat op school en hoe het zit met zijn/haar vriendjes en vriendinnetjes. Geef je kind het gevoel dat jij nog steeds veel om hem/haar geeft en van hem/haar houdt. Daarnaast dien je je kind alle tijd te geven die het nodig heeft om de nieuwe situatie te accepteren. Dit zal ook de slagingskans van een relatie na een scheiding verhogen. 

Houd ook rekening met je ex

Ook voor je ex partner kan het nogal pijnlijk zijn als je nieuwe partner zijn/haar rol probeert over te nemen. Je ex kan daar emotioneel van worden, en dat zal de situatie niet ten goede komen. Het beste zou zijn als jij en je ex afspreken om samen alles zo goed mogelijk aan te pakken. Als dat kan, natuurlijk. 

Een sterke relatie opbouwen

Steek moeite in je nieuwe relatie en zorg ervoor dat je een sterke band opbouwt. Als je nieuwe partner op een gegeven moment te maken krijgt met jouw kinderen, moeten er duidelijke regels komen. Zo moet de opvoed rol helder en duidelijk blijven en ook qua opvoedstijl moeten jullie op één lijn zitten. Steun elkaar, praat met elkaar en werk als een team. Probeer ook zeker genoeg tijd voor elkaar vrij te maken en leuke dingen te doen, met z’n tweetjes, maar als alles straks een beetje stabiel is, ook als gezin. 

Houd je verwachtingen realistisch

Als je de slagingskans van een relatie na een scheiding zo hoog mogelijk wil houden, dan moet je ook rekening houden met je eigen verwachtingen. Bedenk dat het wel even duurt voordat alle gezinsleden aan de situatie zijn gewend. Geef iedere betrokkene de tijd om het op zijn/haar eigen tempo te verwerken. Een nieuwe gezinssamenstelling zal de betrokkenen vragen om begrip, maar ook volharding. Mensen die hier ervaring mee hebben, geven aan dat het soms wel jaren kan duren voordat iedereen zich op zijn gemak voelt in het nieuwe gezin. Het is altijd prettig om te rekenen op steun van familieleden, vrienden, mensen die door dezelfde situatie gaan of een professional zoals een psycholoog. Onthoud bovendien dat gezinnen waarin de relaties gezond zijn en alles soepel verloopt, ook af en toe professionele hulp nodig hebben. Dat is heel normaal!

Hoe ga je het je kinderen vertellen?

Slagingskans Van Een Relatie Na Een Scheiding: Do’s En Don’ts Voor Een Nieuwe Relatie

Je hebt een nieuwe liefde, en voor jou is dat natuurlijk hartstikke fijn. Je gaat een nieuw hoofdstuk tegemoet, wat erg welkom is na die vervelende scheiding. Maar nogmaals: voor je kinderen kan dit moeilijk zijn, jij en een nieuwe liefde. Je kinderen hopen stiekem dat jij en je ex gewoon weer terug bij elkaar komen. Maar met de komst van een nieuwe partner, kunnen ze gaan inzien dat dat niet meer zal gebeuren. En dat kan pijnlijk zijn. Daarnaast zal een nieuwe partner ervoor zorgen dat er dingen zullen veranderen, ook in het leven van de kinderen. 

Hoe kun je je kids vertellen dat je een nieuwe liefde hebt? Hieronder een paar belangrijke tips om de slagingskans van een relatie na een scheiding te vergroten. 

Tips

  1. Kies het juiste moment uit. Het moet een moment zijn waarop kinderen tijd hebben en zich niet vermoeid voelen. Ze moeten de energie hebben om dit gesprek aan te gaan.
  2. Vertel het je kinderen persoonlijk. Voorkom te allen tijde dat ze het van een ander moeten horen.
  3. Ga het gesprek aan in je eentje. Betrek je nieuwe partner hier niet bij. Zou je dat wel doen, dan zullen kinderen zich misschien niet vrij voelen om eerlijk hun reactie te geven.
  4. Zeg vooral niet dat je een ‘verrassing’ hebt. Bedenk nogmaals dat dit voor je kinderen wellicht helemaal geen leuk nieuws is. 
  5. Blijf neutraal als je het nieuws overbrengt, en ga niet overdreven blij doen. Als je kind het gevoel krijgt dat jij veel gelukkiger bent met een nieuwe partner dan alleen met hem/haar, kan het voor je kind voelen alsof hij/zij niet goed genoeg is.
  6. Verder is het van belang dat je je kind géén toestemming vraagt voor de situatie. Ook moet je hem/haar niet vragen om medewerking. De nieuwe relatie is jouw keuze, en je kind zal daar op één of andere manier mee moeten leven. Mits alles op de juiste manier gaat, en de nieuwe partner je kind liefdevol behandeld natuurlijk. 
  7. Laat je kind blijken dat je ontzettend veel van hem/haar houdt en dat dit voor altijd zo zal zijn. Bovendien kun je melden dat jullie nog steeds met z’n tweetjes dingen zullen ondernemen.
  8. Ook moet je je kind duidelijk maken dat de nieuwe partner nooit de rol van de andere ouder zal overnemen, of als vervanger dient. Je zult nog steeds contact houden met je ex partner en deze persoon zal bovendien altijd de ouder van je kind blijven.
  9. Laat je kind zich uiten over de situatie. Neem hem/haar emoties serieus en laat je kind weten dat je het begrijpt als hij/zij nu niet per se blij is met de situatie. Verwacht een negatieve reactie, en plan van te voren hoe je daarmee om zult gaan.  

Slagingskans van een relatie na een scheiding: Conclusie

Om de slagingskans van een relatie na een scheiding te verhogen, kun je verschillende dingen doen. En als er kinderen bij betrokken zijn, dan heb je natuurlijk meer dingen om rekening mee te houden. Belangrijk is om altijd eerlijk te zijn, te blijven communiceren en een steunend netwerk om je heen te hebben. Een nieuwe relatie na een scheiding kan natuurlijk gewoon slagen als je het op de juiste manier aanpakt en eerlijk en helder blijft communiceren met alle betrokkenen.