Skip to Content

Je Bent Geen Slaaf Van Zijn Trauma: Jij Hoeft Hem Niet Te Helen

Je Bent Geen Slaaf Van Zijn Trauma: Jij Hoeft Hem Niet Te Helen

Ik denk dat we het er allemaal over eens kunnen zijn dat wij vrouwen dit aangeboren verlangen hebben om een man te helen.

Vanwege onze intrinsieke moederlijke aard zijn we bijna vatbaar voor het opvoeden, koesteren en in het algemeen zorgen voor het welzijn van iemand anders.

Soms wordt die eigenschap gewaardeerd. Maar voor het grootste deel wordt het gezien als onze zeurende en constante ontevredenheid over de man met wie we momenteel zijn.

Velen zouden deze eigenschap zelfs giftig durven noemen.

Maar persoonlijk denk ik dat het meer verkeerd begrepen wordt dan wat dan ook.

Een interessant ding is dat wij er als vrouwen dol op zijn om te helen. Het geeft ons veel voldoening als we erin slagen om van iemand een beter mens te maken. Het is alsof we gedijen op de transformerende daad van onze liefde.

Maar wat gebeurt er als de persoon voor wie we proberen te zorgen niet gerepareerd wil worden? Wat als die persoon gedijt door ons slecht te behandelen. Net zoals wij gedijen door hem te helpen?

Wat als die persoon zo emotioneel afstandelijk en beschadigd is dat zijn toestand onze liefde niet kan redden?

Veel mensen hebben een soort trauma meegemaakt. Sommigen besluiten ervan te leren, terwijl anderen zich erdoor laten verteren.

De laatsten zullen bijna altijd een slachtoffer van hun trauma vinden en haar dwingen haar verstand en gezond verstand te verliezen.

In die gevallen is het belangrijk om te leren wanneer je moet opgeven en weglopen. Het is van cruciaal belang om te weten wanneer we moeten stoppen met laten helen van iemand voordat we degenen worden die gerepareerd moeten worden.

En om dat te doen, moeten we onthouden: we zijn niet verantwoordelijk voor iemands trauma!

Natuurlijk moet je er ook op de mindere momenten voor je partner zijn, maar hij moet zijn trauma’s niet op jou botvieren

Je Bent Geen Slaaf Van Zijn Trauma Jij Hoeft Hem Niet Te Helen

Het is enorm moeilijk en hartverscheurend om te weten dat iemand van wie we houden en om wie we geven, te maken heeft met een of ander trauma uit het verleden.

We kunnen nooit volledig begrijpen welke macht gebeurtenissen uit het verleden over hen hebben en hoe dit hun dagelijks leven beïnvloedt.

Hoe hard we ook proberen te begrijpen, we kunnen nooit verder kijken dan de deugden van die persoon. We zien alleen het goede en houden onszelf graag in het duister.

Maar het is belangrijk om onder de oppervlakte te graven en oog in oog te komen met iemands slechte kanten.

Het is niet voldoende om simpelweg de reden te begrijpen waarom iemand doet wat hij doet. Het is ook cruciaal om het gedrag van die persoon volledig te rechtvaardigen vanwege zijn verleden.

Wat helaas nooit haalbaar is.

Hoe kun je het goed blijven vinden als iemand je slecht behandelt? Je weet dat iemand je opzettelijk pijn doet vanwege de dingen die hij heeft meegemaakt. Maar je kunt nooit helemaal begrijpen waarom.

Wil je weten waarom? Het is omdat jij en je hart geen aanhangers zijn van het gezegde: “Oog om oog”. Je gelooft niet dat alleen omdat iemand je eerder pijn heeft gedaan, het oke is om de ander ook te kwetsen. Jij zal altijd proberen iemand te helen.

Maar je partner? Hij is er zelfs vast van overtuigd dat de wereld op dat principe draait. Hij is een van de jongens die gelooft dat omdat zijn ex-vriendin vreemdging, elk meisje een bedrieger is. En dat elk meisje slecht behandeld moet worden.

Je moet onthouden dat je dat niet hoeft te verdragen. Natuurlijk moet je houden van de persoon met wie je bent, maar dat betekent niet dat je moet zwijgen over elke vorm van misbruik.

Natuurlijk zijn relaties geen sprookjes, en er zouden ook slechte tijden moeten zijn. Maar je mag nooit degene zijn die die slechte tijden alleen doormaakt. Je zou van je partner moeten houden, maar je liefde kan maar zoveel doen.

Iedereen is verantwoordelijk voor en in staat om zichzelf te helen

De liefde van een vrouw kan bergen verzetten. Daar kan niemand tegenin gaan. Zijn stille kracht kan van niemand iemand maken, alleen door zijn pure aanhoudende kracht. Het kan zelfs de zwaarste en meest complexe traumatische ervaring helen.

Zoals hierboven vermeld, kan het echter maar zoveel doen. Geen enkele hoeveelheid liefde kan iets (of iemand) genezen dat niet genezen wil worden.

Door de jaren heen zijn vrouwen gevoed door verschillende popculturen. Dat betekent dat het idee dat sterke en intuïtieve vrouwelijke individuen arme, beschadigde giftige mannen kunnen repareren.

We hebben Belle met haar beest, Catherine en Heathcliff, Bella en Edward, Damon en Elena en vele andere beroemde fictieve koppels gezien.

Zij werden beroemd vanwege het klassieke geval van mannelijke toxiciteit en het vrouwelijke redderscomplex.

Deze vrouwen zijn erin geslaagd om deze mannen te helen. Dus waarom werkt het niet voor jou, toch?

Nou, in de eerste plaats zijn dit fictieve mensen en schrijvers kunnen schrijven wat ze maar willen. En ten tweede is het mogelijk dat sommige van deze mannelijke personages op een gegeven moment vrijwillig besloten om ten goede te veranderen.

Kijk, dat is een cruciaal detail. Je partner moet bereid zijn te veranderen. Voor zijn eigen bestwil, en om beter voor jou te zijn.

Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen redding. Je liefde kan hem zeker leiden. Maar totdat hij besloot je leidende hand te accepteren, zal hij nooit veranderen.

Je Bent Geen Slaaf Van Zijn Trauma Jij Hoeft Hem Niet Te Helen

Het is triest dat veel vrouwen dit op de moeilijkere manier moeten leren. Maar houd vanaf nu dit in gedachten: je bent Bob de Bouwer niet en het is niet jouw taak om hem te repareren.

Jij bent niet verantwoordelijk voor zijn vertrouwen (of gebrek daaraan). Zijn woedekwesties, zijn gaslighting, ghosting, emotionele manipulatie, enzovoort. Er is geen reden voor jou om bij iemand te blijven die deze technieken graag gebruikt wanneer hij je benadert.

Hij moet weten hoe hij op de juiste manier om moet gaan met alles wat in hem kapot is. Hoe hij moet omgaan, zonder het op iemand anders af te reageren. Vooral jij niet.

Je bent geen slaaf van zijn trauma. En als je van hem houdt en het moeilijk vindt om hem te verlaten, vertrouw me dan: je kunt ook van ver van hem houden. Maar je moet eerst van jezelf houden.

Je verdient een partner die van je houdt en niet iemand om te helen

Een echte vrouw zoals jij verdient een man die weet wat hij moet doen met de kracht van je liefde. Een man die een sterke leider zal zijn, maar je toch alle touwtjes in handen laat houden.

Je hebt een zachtaardige man nodig die op de juiste manier voor je zorgt, maar toch, laat je voor hem zorgen. Omdat hij weet hoe hard je het nodig hebt.

Een vrouw als jij heeft een man nodig met wie ze zij aan zij kan werken. Een man met wie ze in alle opzichten gelijk zal zijn.

En totdat die man in je leven komt, moet je weten dat je geen kostbare tijd, moeite en energie meer hoeft te verspillen aan de man die het niet verdient.

Je verdient een partner en geen project. Vergeet dat nooit.