Skip to Content

Jezelf Kwijt Zijn: Hoe Het Komt En Hoe Je Jezelf Weer Terug Vindt

Jezelf Kwijt Zijn: Hoe Het Komt En Hoe Je Jezelf Weer Terug Vindt

Jezelf kwijt zijn, het kan iedereen overkomen. Soms lijk je op een dag wakker te worden met een vragend gevoel, maar het kan ook over een langere tijd gebeuren.

Hoe dan ook, er is altijd een weg terug. Vaak moet je jezelf kwijt zijn om je ware aard weer terug te vinden. Zie het daarom niet als iets slechts, maar gewoon als een onderdeel van je pad.

In dit artikel kun je alles lezen over jezelf kwijtraken, terugvinden en hoe je daarna verder gaat.

Ook als je er nu nog niet zeker van bent of je jezelf kwijt bent, kun je er misschien achter komen dat het wel degelijk zo is.

Vertrouw het proces en laat je leiden door de volgende inzichten:

Wat je voelt als je jezelf kwijt bent

Jezelf Kwijt Zijn: Hoe Het Komt En Hoe Je Jezelf Weer Terug Vindt

Per persoon kan het verschillen, maar jezelf kwijt zijn houdt in dat je niet goed weet wie je bent, wat je leuk vindt en wat je allemaal wel en niet kunt.

Denk eraan alsof je een vragenlijst over jezelf moet invullen en gewoon geen idee hebt. Je kunt amper een verhaaltje van een minuut over jezelf en je doelen aan elkaar praten.

De connectie met jezelf is totaal verloren en nu ga je al een tijdje door het leven zonder echt over dingen na te denken. Je doet je werk, hebt je relatie en je bent nog sociaal, maar de betekenis voor jou is kwijt.

Kortom, je weet niet zo goed waarom je doet wat je doet. Er zijn eindeloos veel redenen die kunnen verklaren waarom je je zo voelt.

Een van de grootste redenen dat je jezelf kwijt bent is natuurlijk stress. Je bent zo veel met iets anders bezig geweest, dat je jezelf kwijt bent geraakt.

Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing. Je leeft een tijdje op de automatische piloot, omdat je alleen maar bezig bent met het gaan van de ene naar de andere plek.

Ook als je zorgen hebt om een ander, bijvoorbeeld een ziek familielid, raak je jezelf gemakkelijk kwijt. Dit kan voor een lange periode zijn, zo zijn er mensen die hun hele leven in staat stellen van een ander en zich dan opeens beseffen dat ze zichzelf kwijt zijn. Of dat ze misschien wel nooit hebben geweten wie ze zijn.

Denk je dat je jezelf kwijt bent, let dan eens op deze signalen:

4 Signalen die jezelf kwijt zijn aangeven

Jezelf kwijtraken is iets dat is gebeurt voordat je het zelf door hebt. Er zijn een aantal signalen die aangeven dat het bij jou zo ver is.

1. Je bent alles voor anderen aan het regelen

Dit signaal is niet zo makkelijk te herkennen. Je vult namelijk alles voor anderen in en dat doe je bijna op de automatische piloot.

In een relatie bepaal je bijvoorbeeld de hele tijd van alles voor je man. Je denkt te weten wat hij denkt in bijna alle situaties. Zo ga je bijvoorbeeld niet in op een uitnodiging van een bevriend stel om te komen eten, want je weet zeker dat hij daar geen zin in heeft.

Zonder het zelfs maar aan hem te vragen, ga je er gewoon vanuit. Dat is natuurlijk om twee redenen fout. In de eerste plaats omdat je lief daar misschien wel zin in heeft.

Ten tweede ben je zo bezig met zijn behoeftes, dat je helemaal jezelf kwijt bent geraakt. Wat wil jij eigenlijk in dit geval? En wil je dat zelf, of omdat je denkt dat je man dat zo wil?

Het is normaal om rekening te houden met een ander, maar dit slaat te ver door naar het verkeerde eind. Waak er dus voor dat je dit nooit doet!

2. Jezelf kwijt zijn: je weet niet meer waarom je dingen doet

Natuurlijk doe je niet alles met een reden, soms doe je iets al zo lang, dat het gewoon een onderdeel van je dagelijkse ritme is geworden.

Toch moet je overal een antwoord op hebben als er wordt gevraagd wat je redenen zijn. Je poetst je tanden om ze gezond te houden, je sport om fit te blijven en je eet om in leven te blijven. Deze dingen spreken voor zich, maar zelfs die hebben een reden.

Jezelf kwijt zijn betekent ergens ook dat je maar wat aan het doen bent. Je gaat maar door en door, zonder ooit stil te staan en je eens af te vragen wat je aan het doen bent.

Misschien ben je ooit wel met de volle overtuiging ergens aan begonnen. Bijvoorbeeld een baan of een relatie. Maar nu ben je al zo lang bezig, dat je je al een tijdje niet meer hebt afgevraagd waarom je het ook alweer doet. Maakt het je nog wel gelukkig?

Het is dus een goed idee om eens even stil te staan en alle onderdelen van je leven onder de loep te nemen. Waarom doe je wat je doet? Doe je het nog steeds met dezelfde liefde als je er ooit meer begonnen bent? Zo niet dan moet je eens een stapje terug doen en over je volgende stap goed nadenken.

3. Je twijfelt eigenlijk aan alles

Jezelf Kwijt Zijn: Hoe Het Komt En Hoe Je Jezelf Weer Terug Vindt

Jezelf kwijt zijn is twijfelen. Je denkt het ene moment heel zeker te zijn van je keuze, maar de volgende seconde denk je er weer heel anders over.

Dit gaat zo bij hele grote dingen, maar ook bij de kleintjes. Van wat je vanavond gaat eten tot aan of je je relatie wel of niet moet uitmaken. Je blijft maar twijfelen over alles, totdat je er helemaal gek van wordt.

De reden is dat je jezelf kwijt bent en dus ook niet weet wat het beste voor je is. Je blijft moeite hebben met het maken van de juiste keuzes en dat merkt je omgeving ook. Iedereen denkt dat je gewoon wispelturig bent, niemand begrijpt echt wat er aan de hand is.

Natuurlijk zijn er een aantal dingen waarbij het heel normaal is dat je af en toe ergens anders over denkt. Na een ruzie denk je er altijd aan om je relatie uit te maken, terwijl je op een goede dag liever bij elkaar blijft. Dit gaat dan ook over de hoeveelheid twijfels.

Jezelf kwijt zijn betekent twijfelen aan iedere beslissing die je zelf moet maken. Per dag kan dat wel vijftig keer voor een conflict zorgen. Koffie of thee? Blijven of weggaan? Slapen of nog een aflevering kijken? Jij bent in iedere zaak de verdediger van beide kanten. Vermoeiend!

4. Jezelf kwijt zijn is bevestiging zoeken bij anderen

Het lijkt wel alsof je nooit naar jezelf kunt kijken op een manier zoals anderen dat kunnen. Je kunt oprecht niet over jezelf zeggen of je mooi bent, slim genoeg of dat je bijvoorbeeld goed bent in je werk.

Je moet de hele tijd aan mensen uit je omgeving om bevestiging vragen. Doe je dit wel goed? Komt dat wel over zoals je in je hoofd had?

Ook denk je de hele tijd dat andere mensen boos op je zijn of dat ze zich aan je ergeren. Iedere situatie ligt voor jou onder een enorm vergrootglas, waarbij alles om jezelf lijkt te draaien. Je bent erg gevoelig voor spanningen in een groep, ook als het helemaal niks met jou van doen heeft.

Anderen worden er een beetje gek van. Niet alles heeft met jou te maken, niet de hele wereld draait om jou. Zij begrijpen gewoon echt niet dat je jezelf zo kwijt bent, dat je alleen nog een beeld over jezelf kunt vormen aan de hand van de mening van anderen.

Zonder de bevestiging van anderen kom je er gewoon totaal niet uit en dat is natuurlijk niet goed. Niemand hoeft jou te vertellen wie je bent, zoek jezelf weer op en houd je daar aan vast. Niemand kent jezelf beter dan jij!

De gevaren van jezelf kwijt zijn

Hoe langer je jezelf kwijt bent, hoe moeilijker het wordt om jezelf ook weer terug te vinden. Je bent dan alle punten van houvast kwijt, waardoor je van verder moet komen.

Denk eraan als een puzzel waarvan je een paar stukjes kwijt bent. Hoe meer stukjes je nog hebt, hoe beter je kunt zien wat het totale plaatje moet zijn. Met weinig stukjes, is het ook niet helemaal duidelijk waar je nu precies naar kijkt.

Een ander risico van heel lang jezelf kwijt zijn, is dat je jezelf altijd op de tweede plek zet. Zelf heb je namelijk geen voorkeuren, emoties en behoeftes, waardoor je altijd alles voor een ander doet.

De ander kan hier heel erg aan gewend gaan raken en ervan uitgaan dat dit zo blijft. In een relatie kun je bijvoorbeeld niet opeens voor jezelf gaan opkomen, je man is er al lang aan gewend dat hij altijd zijn zin krijgt.

Zo iemand zal jou dus ook nooit aanmoedigen om te veranderen. Het komt hem maar al te goed uit dat jij jezelf kwijt bent, want zo kan hij lekker zijn eigen gang gaan. Na een tijdje heb je helemaal geen zelfvertrouwen meer, ook je eigenwaarde is ver te zoeken. Dat is normaal, maar zeker niet goed. Onderneem dus zo snel mogelijk actie.

Manieren om jezelf weer terug te vinden

Hopelijk heb je inmiddels begrepen dat jezelf kwijt zijn iedereen kan overkomen, maar dat het wel belangrijk is dat het niet te lang duurt. Zodra je door hebt dat je jezelf kwijt bent, moet je zo snel mogelijk actie ondernemen, wij hebben hier voor je op een rijtje gezet welke manieren daarvoor zijn:

1. Breng wat tijd in je eentje door

Jezelf Kwijt Zijn: Hoe Het Komt En Hoe Je Jezelf Weer Terug Vindt

Een van de cliches als je het hebt over jezelf kwijt zijn en weer vinden is een lange reis maken, bijvoorbeeld naar Thailand. Er wordt misschien altijd een beetje lacherig over gedaan, maar dat is wel precies zoals het werkt.

Door heel lang veel tijd in je eentje door te brengen, kun je jezelf weer vinden. Je bent dan namelijk alleen op jezelf aangewezen, waardoor je geen andere keuze hebt dan je eigen wensen en behoeftes in acht te nemen.

Ook wordt je in je eentje nooit veroordeeld. Zo zou je bijvoorbeeld je meningen altijd kunnen aanpassen aan wat de mensen om je heen vinden. Dat kan al vanaf een hele jonge leeftijd door je ouders of broers en zussen.

Jezelf eens los maken van je omgeving en de mensen om je heen, kan ervoor zorgen dat jezelf kwijt zijn wordt opgelost. Zonder die houvast moet je zelf keuzes maken, waarbij je jezelf best wel eens kan verrassen.

Let er wel op dat dit wel meteen een van de meest zware manieren is. Zeker wanneer je erg best vast geroest in je eigen patroon, kan het een enorme schok zijn om jezelf los te rukken.

2. Jezelf kwijt zijn en weer terug vinden: Stel jezelf moeilijke vragen

Je kunt jezelf kwijt raken omdat je nooit stil staat bij wat je zelf wil. Het is daarom een goed idee om dus eens wel stil te staan bij deze vragen.

Maak maar eens een lijstje met een aantal dingen die je van jezelf wil weten. Hoe zie je je toekomst voor je? Met wie wil je deze toekomst doorbrengen?

Let daarbij op dat je invult wat je wil, niet hoe de situatie nu is. Het kan soms best moeilijk zijn om die twee dingen van elkaar gescheiden te houden.

Om het meeste uit deze oefening te halen, kun je de vragen het beste een paar keer op een ander moment beantwoorden. Pak het lijstje er nog eens bij na een week, na twee weken en na een maand.

In de tussentijd heb je onderbewust nog eens over deze vragen nagedacht, waardoor je misschien met andere antwoorden komt of je bestaande antwoorden kunt aanvullen. Schrijf zo vel mogelijk op, zodat je je eigen proces kunt blijven volgen.

3. Leer te vertrouwen op je eigen oordeel

Als je vaak keuzes uit handen geeft of vaak aan anderen moet vragen wat er aan de hand is, moet je nu eens proberen om het wat dichter bij jezelf te zoeken. Houd die reflex tegen en programmeer je brein opnieuw.

Ga heel bewust om met de keuzes die je moet maken, breek het proces op in stappen. Je krijgt een keuze voorgelegd. Stop. Je vraagt aan een ander wat je moet doen. Stop. Je vraagt niet aan een ander wat je moet doen, maar bedenkt zelf iets.

Wacht vervolgens eens af hoe dat uit zal pakken en je zal al snel door hebben dat je zelf ook heus wel in stat bent om de juiste keuzes te maken. Langzaam maar zeker zal die twijfel in jezelf verdwijnen, waardoor je steeds zekerder wordt.

Bereid je er wel op voor dat er ook een moment zal komen waarop je de verkeerde keuze maakt. Het is belangrijk dat je op dat moment niet weer in je oude patronen vervalt, maar doorgaat met je plan.

Het hoort er in het leven nu eenmaal bij dat je zo nu en dan een foutje maakt. Daar moet je van leren en je moet niet opgeven. Fouten overkomen iedereen en ze moeten je niet belemmeren.

4. Maak een plan voor je toekomst

Jezelf kwijt zijn is ook niet weten hoe het verder moet met je. Het kan dus zeker helpen om eens te gaan zitten en een plan voor je eigen toekomst samen te stellen.

Kies voor een manier die past bij jou. Je kunt het uittekenen op papier, maar ook werken met beelden of andere visuele aspecten. Kijk wat voor jou werkt en wees daarbij ook niet bang om te wisselen als je niet het gewenste resultaat bereikt.

Kijk ook hoe veel je wil vaststellen en wat haalbaar is. Grote doelen zoals een opleiding afmaken is bijvoorbeeld haalbaar, hier heb je zelf veel invloed op.

Doelen waarbij ook iemand anders nodig is, bijvoorbeeld verliefd worden, is iets waar je geen invloed op hebt. Probeer dus niet te veel van dit soort doelen in je plan op te nemen, want daardoor kun je alleen maar teleurgesteld worden.

Houd bij het maken van je plan ook rekening met je verleden. Kijk waar je valkuilen lagen en verzin manieren om daar in de toekomst niet in te vallen. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk en droom alleen van dat wat ook echt bereikbaar is. Mocht je verder komen dan je had verwacht, kun je je plannen altijd nog later aanpassen.

5. Jezelf kwijt zijn en weer terug vinden door je individualiteit te omarmen

Jezelf Kwijt Zijn: Hoe Het Komt En Hoe Je Jezelf Weer Terug Vindt

Ken je jezelf alleen als onderdeel van een groep? Bijvoorbeeld binnen je gezin, als de moeder van, of de vrouw van? Dan moet je oefenen om jezelf eens los van deze context te zien.

Het is heel normaal dat je in een bepaalde rol kunt groeien. Niet alleen als moeder, maar je kunt bijvoorbeeld ook je hele identiteit ophangen aan de baan die je hebt of een andere rol in het leven die je vervult.

Doe de komende tijd dus eens extra je best om je onder te dompelen in dingen die los staan van deze rol. Je bent moeder, maar ook iemand die er echt van geniet om nieuwe steden te ontdekken. Ga dus weer eens zonder je kinderen iets ontdekken.

Het kan helpen om eens na te denken over wat je hier voor dan precies allemaal met je tijd deed. Hoe vulde je je tijd in voordat je jezelf helemaal verloor in wat je nu bent?

Hierbij hoeft het ene het andere niet uit te sluiten. Dat wat je nu doet is niet per se erg, je kunt best een beetje van je oude zelf combineren met de dingen die je nu leuk vindt. Laat alleen nooit iets zoveel de overhand krijgen dat jezelf kwijt zijn aan de hand is.

6. Begin met een schone lei

Een van de moeilijkste dingen die je kunt doen is helemaal opnieuw beginnen, maar het geeft je wel de grootste kans op succes. Jezelf kwijt zijn is iets dat is vervlochten met ieder aspect van je leven en daarom moet je het echt serieus nemen.

Maak dus grote en drastische veranderingen. Als je nu dingen doet waar je niet blij mee bent, bijvoorbeeld roken, drinken, te laat slapen of ongezond eten, moet je daar direct mee ophouden. Het heeft hierbij geen zin om lief voor jezelf te zijn en het op te bouwen.

Zie het als het losrukken van en pleister. Het niet in één keer doen is misschien wat minder pijnlijk, maar het duurt ook veel langer voordat de pleister er echt af is.

Houd de mensen uit je omgeving zo veel mogelijk op de hoogte van je goede voornemens. Geef aan dat jezelf kwijt zijn vanaf nu verleden tijd is en dat je leven gaat beteren. Zij kunnen je dan een standje geven als je toch weer in je oude gewoontes vervalt.

Het duurt ongeveer 40 dagen om jezelf een goede gewoonte aan te leren. In het begin zal je het dus zeker best zwaar hebben en meer zinnen hebben om op te geven. Verzamel de juiste mensen om je heen die je hier doorheen kunnen slepen of vertrouw op je eigen discipline.

7. Jezelf kwijt zijn en weer terug vinden door je leven te organiseren

Een bijkomst van jezelf kwijt zijn is vaak dat alles om je heen ook een zooitje is. Je kunt pas aan jezelf gaan werken als je daar mentaal de ruimte voor hebt en dat begint bij een schone omgeving.

Begin dus eens met je huis opruimen en kijk wat dat met je doet. Je hebt weer overzicht en vanuit hier kun je verder.

De volgende stap is het oppakken van allerlei andere achterstallige dingen. Scroll eens door je telefoon om te kijken welke appjes je de laatste tijd wel hebt ontvangen, maar nog niet hebt beantwoord. Hier moet je even een mentale grens over gaan.

Zo zijn er tal van dingen die je op deze manier weer eens even recht kunt trekken. Alle achterstallige dingen pak je op en tot die tijd neem je even niks anders aan. Dingen die altijd maar op de tweede plek blijven staan, worden namelijk nooit gedaan.

Misschien heb je meerdere dagen nodig om dit allemaal voor elkaar te krijgen en daarna is het zaak om dit bij te houden. Neem elke week een dag om even je huis schoon te maken, tijd voor jezelf te nemen en alles weer op orde te krijgen. Self care is de beste manier om ervoor te zorgen dat jezelf kwijt zijn niet aan de hand is.