Skip to Content

Waarom Is Daten Na Een Giftige Relatie Zo Moeilijk?

Waarom Is Daten Na Een Giftige Relatie Zo Moeilijk?

Zodra je een giftige relatie verlaat, zal het waarschijnlijk als de meest bevrijdende ervaring ooit voelen. De vrijheid zal je genezen en je zult weer verliefd worden op het leven. Jezelf voor een nieuwe relatie openstellen kan echter wat uitdagender zijn.

Ten eerste heb je waarschijnlijk enorme vertrouwenskwesties die het moeilijk maken om de intenties van de mensen om je heen te geloven, vooral die van mannen.

Je kunt niet met iemand uitgaan als je denkt dat ze altijd tegen je liegen, of dat ze er alleen zijn om je te bespelen. Daarom bouw je muren om je heen die moeilijk of bijna onmogelijk te slopen zijn.

Maar waarom is het zo moeilijk om na een giftige relatie weer liefde te vinden? Ben je voor altijd verdoemd? Natuurlijk ben je dat niet.

Bekijk je vorige relatie als een les en leer er zoveel mogelijk van. Als het moeilijk voor je is om de juiste lessen te kiezen, dan kan therapie je helpen om door je ervaringen te groeien.

Vind eerst liefde in jezelf, voordat je besluit dat het het juiste moment is om het in iemand anders te vinden. Werk aan je zelfvertrouwen, je vertrouwenskwesties en laat anderen weten dat je normen hoger zijn dan ooit tevoren.

Toch is de eerste stap in groeien en leren het besef waarom het zo moeilijk voor je is om weer te daten. Om deze fase van je leven een beetje duidelijker voor je te maken, zullen we samen de mogelijke redenen doornemen.

5 redenen waarom daten na een giftige relatie moeilijk is

Waarom Is Daten Na Een Giftige Relatie Zo Moeilijk?

1. Je draagt emotionele bagage

Het is moeilijk om iemand te vinden die geen emotionele bagage draagt van de laatste relatie naar een nieuwe. Sterker nog, sommigen van ons dragen het ook uit onze kindertijd.

Als je bagage echter uit een giftige relatie komt, dan is het moeilijker om hier zelf mee af te handelen.

Het zal bij je blijven totdat je leert hoe je het moet verwerken en loslaten. Wat je vorige partner je ook heeft aangedaan, je zult het ook van je volgende verwachten.

Daarom zou je kunnen reageren voordat hij zelfs maar iets doet. Of je zou helemaal weg kunnen blijven van daten uit de angst dat het je opnieuw zou kunnen overkomen.

Als je laatste relatie bijvoorbeeld is geëindigd omdat je partner je heeft bedrogen, dan verwacht je waarschijnlijk dat de nieuwe op dezelfde manier eindigt.

Als je niet op tijd met dit trauma omgaat, dan kan dit in de toekomst ernstige problemen voor je relaties veroorzaken, of er zelfs voor zorgen dat je een aantal geweldige partners mist die je goed zouden behandelen.

2. Je hebt te maken met een laag zelfbeeld

Als je partner je plotseling heeft verlaten of misschien iemand anders heeft gevonden terwijl hij nog bij je was, dan kan dit een ernstig effect hebben op hoe je jezelf ziet.

Het zou je aan je waarde kunnen laten twijfelen. En als je vast komt te zitten in deze manier van denken, dan kan het ertoe leiden dat je de verkeerde beslissingen neemt omdat je gelooft dat ze de juiste voor je zijn.

Er is absoluut niets mis met je. Als je partner je heeft bedrogen, dan is het gewoon een weerspiegeling van zijn karakter, ervaringen en de manier waarop hij ervoor kiest om zijn leven te leiden.

Het heeft niets met jou, je waarde of de manier waarop je hem behandelde te maken.

Als je niet op tijd aan je zelfvertrouwen werkt, dan neem je al je angsten en twijfels mee naar je volgende relatie. Voordat je besluit om van iemand anders te houden, zorg er dan eerst voor dat je liefde voor jezelf vindt. Dat is de enige manier waarop je weet dat je iemand verdient die je goed zal behandelen.

3. Je hebt ernstige vertrouwenskwesties

Het lijkt misschien onmogelijk om iemand opnieuw te vertrouwen na je giftige relatie, maar dat is niet waar. Hoewel het waarschijnlijk moeilijker zal zijn, is het zeker niet onmogelijk. Zolang je aan het opbouwen van je vertrouwen in andere mensen en jezelf werkt.

Ja, giftige relaties zullen ervoor zorgen dat je ook aan jezelf gaat twijfelen. Leren hoe je jezelf weer kunt vertrouwen, kan tijd en veel werk kosten. Het is echter zeker de moeite waard en het zal je leven ten goede veranderen.

Na een tijdje begin je weer op je emoties, gedachten en onderbuikgevoel te vertrouwen, en het zal een game-changer zijn.

Totdat je dat doet, is het starten van een nieuwe relatie echter een recept voor een ramp. Aangezien je jezelf niet kunt vertrouwen, zul je je partner ook niet kunnen vertrouwen. Een het zal voor jullie beiden alleen maar meer problemen creëren.

4. Na een giftige relatie denk je over alles na

Na zoveel moeite te hebben gedaan in je laatste relatie, is het logisch dat je alles begint te overdenken. Het maakt niet uit wat iemand doet, zelfs als het goed lijkt voor andere mensen, begin je de motieven erachter in twijfel te trekken.

Je bent gewend dat je partner tegen je liegt. Dus je verwacht dat alles wat uit de mond van je volgende vriend komt ook een leugen is.

In constante paranoia leven en voortdurend nadenken over elke beweging van iemand zal uitputtend zijn. En het zal je volgende relatie niet ver brengen.

Probeer je denkproces hardop uit te leggen en zie hoe dom het klinkt. Het is je angst die praat en, vaker wel dan niet, is het verre van hoe de realiteit is.

Werk aan het onderscheid tussen je angst en onderbuikgevoel en je zult leren hoe je je leven weer vrij kunt leven.

5. Je duwt mensen weg

Waarom Is Daten Na Een Giftige Relatie Zo Moeilijk?

Je bent gewend dat mensen je verlaten en nu ben je bang om weer door die pijn heen te gaan. Daarom verlaat je ze liever voordat ze de kans krijgen om jou te verlaten.

Dit is de reden waarom je mensen wegduwt. Zelfs voordat jullie de kans krijgen om iets meer te worden dan alleen vrienden.

De angst die je uit je laatste relatie draagt, staat je niet toe om andere mensen een kans te geven. Omdat je gelooft dat ze altijd tegen je liegen over hun ware motieven, duw je ze gewoon weg om je rust en energie te beschermen.

Om dit te stoppen, moet je aan je vertrouwenskwesties en angst voor gehechtheid werken. Niet iedereen is hier om je pijn te doen. Als je dat eenmaal beseft, zul je je hart weer openen voor liefde.