Skip to Content

De Complete Gids Voor Het Concept Van Een Soulmate

De Complete Gids Voor Het Concept Van Een Soulmate

Je ontmoet en date een heleboel mensen door het leven. Sommige vind je leuk en op sommigen word je zelfs verliefd. Met een beetje geluk, zit ook je soulmate hier tussen.

Gedurende al die tijd ben je op zoek naar degene die voor jou de ware is. Diep van binnen hoop je dat je op een dag eindelijk je perfecte match zult ontmoeten: je soulmate.

Maar hebben we allemaal een soulmate? Is het maar één persoon, of kun je meerdere soulmates hebben? Het allerbelangrijkste: wat zijn de tekenen dat je de ware voor jou hebt gevonden?

Nou, je zult nooit het antwoord op deze vragen krijgen, tenzij je verder leest.

Soulmate betekenis en geschiedenis

De Complete Gids Voor Het Concept Van Een Soulmate

Volgens van Dale definitie van soulmate is het ‘een persoon die qua temperament perfect bij een ander past’. Maar waar is de romantiek daarin?

Dus, wat is precies een zielsverwant? Ik zou zeggen dat het iemand is met wie je een diepe, spirituele band hebt. Het is die ene persoon waarmee je geest, hart en lichaam verbonden zijn op manieren die je niet altijd logisch kunt verklaren.

In de oude mythologie en religie wordt al sinds het begin der tijden over dit concept gesproken. Plato schreef dat mensen aanvankelijk met elkaar verbonden waren. Ze hadden twee gezichten, vier benen en vier armen, maar één ziel.

De term zelf werd bedacht door Samuel Taylor Coleridge, een beroemde dichter die beweerde dat een gezond huwelijk veel meer is dan sociale en economische compatibiliteit. Hij zegt: “Om gelukkig te zijn in het huwelijksleven … moet je een soulmate hebben.”

In de moderne tijd is het streven naar ware liefde overal om ons heen. Overal waar je kijkt, zijn mensen op zoek naar hun soulmate – naar degene die echt voor honderd procent bij ze past.

Dus ik denk dat er wel iets aan de hand moet zijn. Anders zou het concept toch niet zo lang blijven hangen?

Soorten soulmates

Ondanks wat vaak wordt gedacht, is een zielsverwant niet beperkt tot iemand met wie je een romantische band hebt. Eigenlijk is er meer dan één soort zielsgezel die je in het leven tegenkomt.

Platonisch

Een platonische soulmate is je beste vriend, je broer of zus of je favoriete collega. Er bestaat geen fysieke aantrekkingskracht of seksuele chemie tussen jullie twee en het maakt niet echt uit of jullie van hetzelfde of het andere geslacht zijn.

Je hebt geen romantische gevoelens voor ze en je ziet ze niet als een potentiële partner. Niettemin zijn ze de juiste persoon voor jou – iemand die je beter begrijpt dan wie dan ook.

Dit is de persoon aan wie je je donkerste geheimen en wildste dromen kunt vertellen. Ze begrijpen wat je denkt, alleen al door naar je te kijken.

Karmisch

Hoewel veel relatiedeskundigen karmische relaties als een andere identiteit beschouwen, zijn er ook mensen die beweren dat een karmische relatie slechts een soort zielsverwantschap is.

Dit soort relaties wordt gekenmerkt door intense, hartstochtelijke romantische liefde. Maar ondanks de kracht van de emoties is het behoorlijk moeilijk vol te houden.

Het is behoorlijk giftig omdat beide betrokken mensen letterlijk door elkaar geobsedeerd zijn. Karmische romances eindigen zelden goed, maar ze verschijnen in je leven met een doel: om je een les te leren die je anders niet zou hebben geleerd.

Vorig leven

De Complete Gids Voor Het Concept Van Een Soulmate

Heb je ooit een directe verbinding of chemie ervaren met iemand die je nog nooit eerder hebt ontmoet? Je kunt het niet uitleggen, maar je hebt het gevoel dat je deze persoon al je hele leven kent? Ook al weet je zeker dat je paden elkaar nog nooit eerder hebben gekruist.

Romcoms en andere romantische tv programma’s noemen dit liefde op het eerste gezicht. Maar wat als je je soulmate uit een vorig leven tegenkomt?

Wat als je ziel die van hen zou herkennen omdat je van elkaar hield, maar je lichaam en geest zich dit eenvoudigweg niet meer kunnen herinneren?

Als je dit ervaart, weet dan dat het met een reden is gebeurd. Jullie twee hebben duidelijk nog een aantal zaken die niet helemaal afgerond zijn. Daarom komen jullie elkaar in dit leven weer tegen.

Romantisch

Een romantische zielsverwant is waar mensen aan denken als ze de definitie van zielsverwant horen. Het kan niet bestaan zonder sterke romantische liefde en fysieke chemie.

Toch ben je niet alleen verliefd op je soulmate. Anders heeft elke romantische partner het potentieel om je zielsverwant te zijn.

Wat deze relatie onderscheidt van alle andere romances in je leven, is dat deze persoon ook je beste vriend en metgezel is. Het allerbelangrijkste: ze zijn je levenspartner.

Docent

Dit is de persoon die je begeleiding geeft. En ik heb het hier over zowel het leven als spirituele begeleiding.

Wie is de persoon naar wie je opkijkt? De enige man of vrouw bij wie je altijd terecht kunt voor advies? De persoon die je bewondert en wiens mening je het meest waardeert?

Als je zo iemand in je leven hebt, gefeliciteerd, dan heb je je soulmate als leraar gevonden.

Tweelingziel versus soulmate

Maar hoe zit het met tweelingzielen? Moet jouw tweelingziel ook jouw soulmate zijn? Of zijn er enkele cruciale verschillen tussen deze twee concepten?

1. Eén ziel in twee lichamen versus twee verbonden zielen

Het belangrijkste verschil tussen deze twee concepten zit in hun ziel. Terwijl tweelingzielen twee helften van één ziel zijn, hebben zielsverwanten twee verschillende zielen – ze zijn gewoon ongelooflijk met elkaar verbonden.

Kortom, zelfs als je niet bij je zielsgezel bent, heb je niet het gevoel dat er een deel van jou ontbreekt. Aan de andere kant zorgt de afwezigheid van je tweeling ervoor dat je je onvolledig voelt.

2. Mogelijke giftige versus gezonde relatie

Ik zeg niet dat tweelingzielrelaties giftig moeten zijn. Maar ze hebben zeker de mogelijkheid om zo te worden.

Om precies te zijn moet je een tweelingzielreis doormaken: verschillende levensfasen voordat je herenigd wordt met je tweelingziel. Helaas brengt dat meestal veel emotionele pijn met zich mee die jullie beiden tijdens het proces ervaren.

Soms is er sprake van ghosting, gemengde signalen, veel ruzie en liefdesverdriet.

Integendeel, een relatie met een soulmate is altijd gezond. Het is vol acceptatie, rust en ware liefde.

Hoewel je veel tijd besteedt aan het verlangen naar bevestiging van de liefde van je tweelingziel, twijfel je nooit aan de gevoelens van je zielsverwant. Er is geen angst dat ze je in de steek zullen laten, er zijn geen vertrouwensproblemen en er is hier geen machtsstrijd.

Ook al hoeft een romantische zielsverwantschap geen vuurwerk in je op te wekken, er zijn andere dingen die het ongelooflijk sterk maken. Gezonde communicatie, wederzijds begrip, respect, gelijkheid…

Je vertrouwt op je tweelingzielrelatie om je gelukkig te maken en je hele humeur hangt uitsluitend van hen af. Maar je zielsverwant draagt slechts bij aan jouw geluk – er is geen sprake van emotionele afhankelijkheid.

3. Eeuwigheid versus een bepaalde periode

De Complete Gids Voor Het Concept Van Een Soulmate

Tweelingzielen zijn niet alleen met dit leven verbonden. In feite ben je tot in de eeuwigheid verbonden met je tweelingzus.

Je gaat naar elkaar zoeken vanuit je vorige levens, en die zoektocht zal ook in je andere levens doorgaan.

Hoe zit het met zielsverwanten? Nou, je wilt dit waarschijnlijk niet horen, maar je zielsverwant hoeft niet per se tot het einde van dit leven te blijven, laat staan daarna.

Soms komen en gaan soulmates nadat ze hun doel hebben bereikt. Ze hebben een sterke band en voelen zich zeker op spiritueel niveau tot elkaar aangetrokken, maar hun band hoeft niet eeuwig te zijn.

4. Één versus meer

Niet veel mensen weten dit, maar de waarheid is dat je in één leven meer soulmates kunt hebben. Eigenlijk is dit geen puur romantisch concept.

De meeste soulmates eindigen in een romantische relatie en hebben een fysieke verbinding. Maar je tweelingziel kan je beste vriend, collega of zelfs een vreemdeling zijn met wie je een ongelooflijke band voelt.

Dit is de persoon die je beter begrijpt dan wie dan ook. Het is iemand met wie je op een groter, spiritueel niveau verbonden bent.

Hoe je weet dat je je soulmate (eindelijk) gevonden hebt

De meeste mensen zullen je vertellen dat je het gewoon weet wanneer je de ware vindt. Maar wat als je het niet zeker weet? Wat zijn de tekenen van dit verband?

1. De aanwezigheid van je soulmate voelt als thuis

Het belangrijkste waar veel mensen over in verwarring raken, is hoe de ontmoeting met hun ware liefde eruit zou moeten zien. Nee, hun aanwezigheid in je leven mag geen enkele vorm van spanning veroorzaken.

Als je handen trillen, heb je een kloppende hartslag en heb je het gevoel dat je niet op je benen kunt staan – dat is geen soulmate-verbinding.

Het vinden van jouw perfecte match mag er niet uitzien als een paniekaanval. Integendeel, elke relatiedeskundige zal je vertellen dat je je bij hen vredig en ontspannen voelt.

Ken je dat gevoel als je thuiskomt van een lange reis? Nou, dat is precies hoe je je voelt als je je soulmate ontmoet. Het is alsof je naar je toevluchtsoord bent gekomen nadat je je hele leven hebt rondgezworven.

Ze zijn jouw brug tegen alle stormen in het leven, jouw schuilplaats en jouw anker.

Je hebt het gevoel dat je deze persoon langer kent dan jezelf. Het is alsof je naar ze hebt gezocht en voor ze hebt gebeden, zelfs voordat ze je pad kruisten.

2. Jullie brengen elkaar in evenwicht

Trekken tegenpolen elkaar echt aan? En als ze dat doen, hebben ze dan een kans om bij elkaar te blijven nadat ze verliefd zijn geworden?

Zullen hun meningsverschillen vroeg of laat een einde maken aan hun romantische relatie?

Of zou je levenspartner iemand zijn die zo veel mogelijk op jou lijkt? Word je het beu om met je eigen gespiegelde versie te leven?

Maar moeten we tot het uiterste gaan? Een soulmate connectie is niet je tegenovergestelde, maar het is ook niet iemand met wie je helemaal geen meningsverschil hebt.

De sleutel tot een succesvolle soulmate relatie is het in evenwicht brengen van elkaar.

Het is te gevaarlijk om samen te zijn met iemand die te veel op jou lijkt. In dat geval is er geen uitdaging en is de kans niet groot dat je zult groeien en veranderen.

Aan de andere kant lijkt het vaak onmogelijk om een middenweg te vinden met iemand die zo anders is dan jij. Dat is de reden waarom relaties tussen tegenpolen nauwelijks stand houden.

Maar als jullie elkaar in evenwicht houden, is alles in perfecte staat. Je vult elkaar aan en helpt elkaar daardoor om betere mensen en betere partners te worden.

3. Je voelt een ongelofelijke connectie met je soulmate

De Complete Gids Voor Het Concept Van Een Soulmate

Het ervaren van een soulmate connectie is een buitenaardse ervaring. Veel dingen die tussen jou en je partner gebeuren, hebben geen logische verklaring.

Zo verbonden zijn en precies voelen wat de ander voelt, zelfs als je fysiek niet bij elkaar in de buurt bent, is een van die dingen.

Ook al slaat dit nergens op, alle soulmate matches zullen je vertellen dat het de waarheid is.

Als je soulmate pijn heeft of het moeilijk heeft, beloof ik je dat je dat op de een of andere manier zult voelen, zelfs als je aan de andere kant van de wereld bent.

Dit geldt vooral als je een relatiebreuk of een relatiecrisis doormaakt. Je zult het gevoel hebben dat deze persoon aan je denkt en je mist, ook al hebben ze niets specifieks gedaan om je zo te laten denken.

Jullie kunnen elkaars gedachten lezen. Je weet wat de ander denkt of voelt, zonder dat hij ook maar één woord zegt.

4. Je leert van je soulmate belangrijke lessen

Ik moet je waarschuwen: niet alles zal vanaf het begin soepel verlopen in je relatie met een soulmate. Je zult waarschijnlijk wat hobbels op de weg tegenkomen, maar dit gebeurt allemaal met een reden en met een grotere oorzaak.

Zie je, het heeft een doel om je te verenigen met je soulmate en het is meer dan het vinden van romantische liefde. Zij zijn degenen die je zullen inspireren om de persoon te worden waarvoor je altijd al voorbestemd was.

Helaas verloopt deze transformatie niet altijd soepel. Maar uiteindelijk besef je dat je de perfecte match pas kunt vinden als je de best mogelijke versie van jezelf bent geworden.

Niettemin houden de lessen niet op op het moment dat jullie eindelijk samenkomen. Sterker nog, dit is waar het echte plezier begint.

Je vraagt je vast af wat die lessen zijn. Nou, het hangt allemaal af van de dingen die je moet veranderen om beter te worden.

Als je rusteloos bent, zullen ze je geduld tonen. Ben je kinderachtig? Dan leren ze je volwassen te worden. Als je te serieus bent, laten ze je zien hoe je plezier kunt hebben.

De voorbeelden zijn eindeloos, maar je begrijpt het wel. Ze worden tenslotte niet voor niets als je wederhelft beschouwd.

En weet je wat het leukste is? Dat dit allemaal spontaan gebeurt. Ze zullen je nooit dwingen om te veranderen; je doet het helemaal zelf.

5. Je kunt je ware zelf zijn

Een soulmate zal je altijd accepteren zoals je werkelijk bent.

Je weet hoe het meestal gaat. Je begint met iemand te daten die nieuw is, en je wilt dat hij of zij je interessanter, grappiger en succesvoller vindt dan je in werkelijkheid bent.

Het is niet dat je ze aan het catfishen bent. Diep van binnen weet je gewoon niet zeker of ze je ware persoonlijkheid zouden accepteren, dus doe je je voor als een betere versie van jezelf.

Maar dit verandert allemaal wanneer je je ware zielsgezel ontmoet. Dit is de persoon die je uiteindelijk het meest verandert, maar ironisch genoeg is hij of zij ook de enige die je nooit vraagt om te veranderen.

Ze houden niet van je ondanks je onvolkomenheden, maar juist dankzij hen. Ze zijn zich perfect bewust van al je onzekerheden en tekortkomingen, maar beschouwen je nog steeds als de knapste en intelligentste persoon ter wereld.

6. Je gevoel schreeuwt dat je met je soulmate bent

Opnieuw komen we bij iets dat niet gemakkelijk kan worden verklaard, maar je weet dat het echt is. Deze keer heb ik het over je onderbuikgevoel.

Je weet niet waarom en hoe, maar je weet gewoon dat het de bedoeling is dat deze persoon voor altijd de jouwe is. Zelfs als alles uit elkaar valt of als iedereen je blijft vertellen dat je het niet gaat redden, weet je dat je nog lang en gelukkig zult zijn.

Nee, je voelt dit niet omdat je te veel romcoms hebt gezien. Je intuïtie vertelt je dat je je wederhelft hebt gevonden en ik stel voor dat je het gelooft.

Quotes over soulmates

Beroemde auteurs hebben gesproken en geschreven over soulmates. Hier zijn enkele citaten die je kunnen helpen begrijpen waar iedereen het over heeft of die je kunnen helpen om je emoties onder woorden te brengen.

  • “Ons universum schenkt elke ziel een tweeling – een weerspiegeling van zichzelf – de verwante geest – En waar ze ook zijn of hoe ver ze van elkaar verwijderd zijn – zelfs als ze zich in verschillende dimensies bevinden, zullen ze elkaar altijd vinden . Dit is het lot – dit is liefde.” – Julie Dillon
  • “Wat is het verschil?” vroeg ik hem. ‘Tussen de liefde van je leven en je soulmate?’ “De ene is een keuze, de andere niet.” – Tarryn Fisher
  • “Ik herkende je meteen. Al onze levens flitsten in een fractie van een seconde door mijn hoofd. Ik voelde een zo sterke aantrekkingskracht naar je toe dat ik het bijna niet kon tegenhouden. – J. Sterling
  • “Het kan me niet schelen”, zei Seth. “Ik zou het gedaan hebben. Ik zou mijn ziel voor jou verkocht hebben. Jij en ik…ik heb het je verteld. Er is altijd iets dat ons bij elkaar houdt, zelfs als we niet bij elkaar zijn.’ – Richelle Mead
  • “Soulmates zijn niet degenen die je het gelukkigst maken, nee. Zij zijn in plaats daarvan degenen die je het meeste gevoel geven. Brandende randen en littekens en sterren. Oude pijn, betovering en schoonheid. Spanning en schaduwen en zorgen en verlangen. Zoetheid en waanzin en dromerige overgave. Ze gooien je in de afgrond. Ze smaken naar hoop.” -Victoria Erickson

Nog meer quotes

De Complete Gids Voor Het Concept Van Een Soulmate
  • “Misschien is liefde op het eerste gezicht niet wat we denken dat het is. Misschien is het het herkennen van een ziel van wie we in een vorig leven hielden en opnieuw verliefd op hem worden.” – Kamand Kojouri
  • “Een band tussen zielen is eeuwenoud – ouder dan de planeet.” – Dianna Hardy
  • “Heb je ooit een heel hechte band met iemand gevoeld? Zo dichtbij dat je niet begrijpt waarom jij en de andere persoon twee afzonderlijke lichamen, twee afzonderlijke huiden hebben? — Nancy-tuin
  • “Onze levens pasten misschien niet bij elkaar, maar oh, wisten onze zielen hoe ze moesten dansen.” – K. Towne Jr.
  • “Misschien zijn onze vriendinnen onze zielsverwanten, en zijn jongens gewoon mensen om plezier mee te hebben.” – Candace Bushnell

Eindig je altijd met je soulmate?

Hoewel soulmates in veel gevallen nog lang en gelukkig leven, hoeven ze niet per se samen te eindigen. Je zielsgezel hoeft niet je eeuwige persoon te zijn. Ze hebben een missie in je leven en ze zijn vrij om te gaan nadat hun werk is gedaan.

Dit is vooral het geval bij andere soorten zielsgenoten dan romantische. Als je docent soulmate je bijvoorbeeld waardevolle levenslessen heeft gegeven, kan hij/zij op weg gaan naar zijn volgende missie.

Hetzelfde geldt voor vroegere zielsverwanten: ze zijn uit je leven zodra je je onafgemaakte zaken oplost.

Tot slot: zijn soulmates echt?

Bestaan er zielsverwanten? Of is het gewoon een verzinsel van Hollywood om films beter te laten verkopen?

De wetenschap zegt dat je zielsverwant gewoon iemand is met wie je perfect compatibel bent. Volgens deze aanpak is het vanzelfsprekend dat je na lang zoeken iemand vindt die het beste bij je past.

Maar als we het over zielen hebben, hebben we het over iets dat ons begrip te boven gaat. Het is een goddelijk, metafysisch concept dat niets te maken heeft met onze bewuste geest.

Bestaan soulmates? Nou, het is aan jou of je erin gelooft of niet.

Maar ik kan je één ding beloven: als je deze verbinding voelt waar ik het over heb, zullen al je twijfels worden verjaagd. Dat is het moment waarop je alle wetenschap en logica vergeet en eindelijk begrijpt waar iedereen het over heeft.