Skip to Content

Kijk Uit Voor Mensen Die Deze 10 Giftige Eigenschappen Hebben

Kijk Uit Voor Mensen Die Deze 10 Giftige Eigenschappen Hebben

We hebben allemaal wel eens ervaren hoe het is om gekwetst te worden, en daar kwamen we snel overheen. De volgende keer kan kennis over giftige eigenschappen je hier misschien bij helpen.

Maar wat als deze gevoelens blijven opduiken in het gezelschap van een goede vriend, geliefde, familielid of in je werkomgeving?

Heb je misschien het gevoel dat deze persoon te veel drama en aandacht veroorzaakt in de kring van je andere vrienden, en dat dit je irriteert?

Waarschuwing – Je hebt iemand met giftige eigenschappen in je leven!

Ja, dit kunnen enkele zichtbare tekenen zijn dat je je in een giftige relatie bevindt, die zowel uw mentale als fysieke gezondheid zeer snel kan aantasten.

Je bent je er misschien nog steeds niet van bewust hoe gevaarlijk deze eigenschappen kunnen zijn, maar dit artikel zal je ogen openen en enkele vragen verhelderen die je dwars zitten.

Ontdek hoe giftige eigenschappen en gedragingen ons beïnvloeden, hoe je ze kunt herkennen en hoe je ermee om kunt gaan.

10 Giftige eigenschappen

Kijk Uit Voor Mensen Die Deze 10 Giftige Eigenschappen Hebben

Wat zijn de meest voorkomende giftige eigenschappen en hoe kun je die herkennen? Moeten we ons zorgen maken?

Goed, laten we even kijken…

1. Emotionele manipulatie

Mensen manipuleren elkaar vaak, maar wanneer gaat deze manipulatie over de grens? En hoe bepaal je of dit een zichtbaar teken wordt van een giftige persoon om je heen?

Als je het gevoel hebt dat iemand op je onzekerheden inspeelt en probeert het beste uit je te halen voor zijn of haar bestwil, weet voor dat je tijd doorbrengt met iemand die schadelijk is voor je mentale gezondheid.

Emotionele manipulatie is de eerste op de lijst met giftige eigenschappen. Iedereen kan je emotioneel manipuleren. Van je geliefde, een goede vriend, een familielid of een kennis tot je collega’s.

Natuurlijk kan manipulatie onbewust worden veroorzaakt (omdat die persoon niet weet hoe hij zich anders moet gedragen). Het kan ook opzettelijk worden veroorzaakt (hier hebben we het over persoonlijkheidsstoornissen, bijvoorbeeld psychopaten, sociopaten, enz.)

Als je merkt dat iemand je voortdurend kleineert, weet dan dat je relatie de verkeerde kant op gaat. Je zult snel gaan geloven dat iemand beter is dan jij, wat uiteindelijk zal leiden tot een laag zelfbeeld.

Als je eenmaal in een dergelijke relatie met mensen terecht bent gekomen, is het moeilijk om daar weer uit te komen. Deze toestand wordt emotionele afhankelijkheid genoemd. Ook al manipuleert de persoon je, je bent eraan gewend en het is moeilijk voor je om te merken dat er iets niet klopt.

2. Giftige eigenschappen: Er zit overal ‘ik’ in

Merk je wel eens dat de persoon met wie je praat te veel ‘ik’ gebruikt? Oké, het is normaal om aan onszelf en ons welzijn te denken, maar is het niet een beetje narcistisch om in alle situaties alleen onszelf te zien?

Een van de giftige eigenschappen is narcistisch gedrag. Zulke mensen zitten gevangen in egoïsme. Ze nemen zonder te geven, hebben geen gevoelens voor anderen en alles draait meestal om hen.

Van zulke mensen hoef je niet veel te verwachten. Hoop niet dat ze je zullen helpen als je het moeilijk hebt. Ze kunnen je alleen maar beledigen.

Dit type giftige persoon zal de zaken in zijn voordeel doen keren en je problemen zullen blijven waar ze waren.

3. Drama is hun tweede natuur

Heb je het gevoel dat je relatie met iemand te dramatisch is, maar ben jij niet degene die van een molshoop een berg maakt?

Welnu, dit is een rode vlag voor ‘de dramakoningin’ naast je. Je hebt waarschijnlijk al een paar keer geprobeerd om hun problemen en drama te negeren, maar met dit soort mensen is dat niet zo eenvoudig.

Dit komt waarschijnlijk omdat mensen met giftige eigenschappen met niemand een gezonde relatie kunnen opbouwen. In plaats daarvan zijn ze altijd in conflict met anderen en zoeken ze aandacht; huilend om hun slachtofferschap terwijl ze jou pijn doen.

Dus of het nu op het werk is, in een relatie, of een van je gezinsleden te veel drama uit het niets creëert, mijn advies is om een stap terug te doen. Geloof me, dat is de sleutel tot je gezondheid.

4. Consequent inconsistent

Kijk Uit Voor Mensen Die Deze 10 Giftige Eigenschappen Hebben

Je voelt je zeker goed als iemand je begrijpt en als je iemand hebt op wie je kunt vertrouwen in moeilijke levenssituaties. Maar wat als we op een gegeven moment op die persoon kunnen vertrouwen, maar die persoon je binnen korte tijd zal afschrijven?

Dit is een ander teken van mensen met giftige eigenschappen in je leven. Dat wordt inconsistentie genoemd.

Inconsistente mensen zijn erg moeilijk te volgen. Hun gedrag is veranderlijk en je weet nooit zeker wat ze vervolgens gaan doen.

Het ene moment kunnen ze vertrouwen wekken, terwijl ze je op een ander moment de rug toekeren.

In het begin zal het zeker moeilijk zijn om bij zo’n persoon weg te blijven, maar na verloop van tijd zul je beseffen dat dit je meer vrijheid geeft.

5. Giftige eigenschappen: Gebrek aan steun

Beschouw je jezelf als een vriendelijk persoon die de dromen en wensen van je vrienden, familieleden en familieleden ondersteunt, maar dat sommigen van hen er nog steeds niet voor jou zijn als je ze nodig hebt?

Gebrek aan medeleven en steun houdt ook verband met giftige eigenschappen.

Misschien kun je een paar keer met teleurstellingen omgaan, maar als je niet wilt dat deze je overweldigt en je naar een laag zelfbeeld leidt, pas dan op voor deze eigenschap bij mensen.

6. Passief agressief gedrag

Een giftig persoon zal je nooit rechtstreeks ergens voor aanvallen. In plaats daarvan zal hij/zij kleine verbale stoten gebruiken om je een schuldgevoel te geven.

Als je het bijvoorbeeld met een goede vriend over iets eens bent en hij vindt het niet leuk, dan zal hij het niet rechtstreeks aan je toegeven. In plaats daarvan zal hij emotionele klappen gebruiken om wraak op je te nemen.

Als je je in deze situatie bevindt, houd er dan rekening mee dat het helemaal niet onschadelijk is. Ik zou het definiëren als ernstige indirecte manipulatie.

Passieve agressie is een vorm van emotioneel misbruik, en als je het mij vraagt, zul je, zodra je dit in je relatie opmerkt, onmiddellijk actie moeten ondernemen.

7. Giftige eigenschappen: Jaloezie

Een ander negatief ding dat we kunnen ervaren in giftige relaties is een vlaag van jaloezie. Je giftige vriend kan heel gemakkelijk jaloers zijn op de mensen om je heen, waardoor je je ongemakkelijk en zelfs gefrustreerd zult voelen.

Jaloezie kan een product zijn van angst en manipulatie, maar ook van egoïsme.

Als je merkt dat je persoon ‘scènes maakt’ voor anderen om je tegen te houden. Weet dan dat dit wangedrag is en dat de uitkomst mogelijk niet goed voor je is.

8. Verborgen concurrent

Een ander teken dat je een giftige vriend hebt, is wanneer je merkt dat hij/zij je kopieert, maar met de bedoeling beter te zijn dan jij.

Laat je niet misleiden door het feit dat het alleen maar vriendelijke liefde is. Dat dit de manier is waarop je vriend dichter bij je wil komen.

Het is geen toeval dat dit vanzelf gebeurt. In plaats daarvan kan dit een duidelijk teken zijn dat je vriend arrogant en overdreven competitief is.

Pas op voor dit soort mensen, want zij kunnen natuurlijk gemakkelijk uw verdiensten en daden overnemen als je de hele situatie laat voortduren.

9. Giftige eigenschappen: Grenzen niet respecteren

Je vraagt je vaak af wanneer het tijd is om de grens te trekken in je relaties met mensen.

Giftige mensen hebben meestal een gebrek aan respect voor je en hebben de neiging je grenzen te overschrijden.

Enkele zichtbare tekenen van gebrek aan respect zijn: iemands gedachten en ideeën negeren, beledigen, ongepast gedrag vertonen in het bijzijn van anderen, liegen, onderbreken, enz.

Dit gedrag kan gemakkelijk op je knoppen drukken.

De bottom line is het stellen van grenzen. Laat een persoon niet buiten je grenzen gaan.

10. Gaslighting

Kijk Uit Voor Mensen Die Deze 10 Giftige Eigenschappen Hebben

Ten slotte zou ik de eigenschap willen beschrijven, die ik als de gevaarlijkste van allemaal beschouw. Het is gaslighten.

Gaslighting is een specifieke vorm van manipulatie die vooral voorkomt in zeer hechte relaties.

Hoe weet je of iemand je gaslight?

De ander gebruikt ‘mindgames’ om je gedachten, en soms zelfs je bewegingen, te controleren. Ze zullen je uiteindelijk overtuigen van iets dat je niet bent en dat je niet wilt zijn.

Bied jij vaak je excuses aan iemand aan? Heb je vaak het gevoel dat alles wat je doet verkeerd is?

Als het antwoord hierop ja is, dan, mijn vriend, is het tijd om daar iets aan te doen. Het heeft geen zin om een relatie te hebben waarin je je niet gerespecteerd en onzeker voelt, toch?

Wat zijn giftige eigenschappen in een relatie?

Zoals eerder vermeld, zijn er veel giftige eigenschappen, en we kunnen deze ervaren in verschillende relaties met mensen.

Maar je bent zeker bang dat je het in je relatie zult ervaren. In dat geval zou ik graag willen dat je van alle genoemde kenmerken bijzondere aandacht besteedt aan deze kenmerken:

  • Emotionele manipulatie
  • Passief agressief gedrag
  • Gaslighting

Er zijn veel manieren waarop je een relatie kunt vergiftigen, maar ik beschouw deze als de meest giftige manieren.

Waarom heb ik ze als de gevaarlijkste uitgekozen?

Omdat alle drie deze eigenschappen een aanval zijn op de geestelijke gezondheid, en alle andere ziekten en tekortkomingen daarmee beginnen.

Wat zijn narcistische eigenschappen?

Naast giftige eigenschappen die onze relaties met mensen verstoren en negatief beïnvloeden, zijn er ook narcistische eigenschappen die een sterk verband hebben met giftige eigenschappen.

Bij een narcistische persoonlijkheidsstoornis gaat het juist om het bezitten van narcistische eigenschappen.

Natuurlijk betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat elke persoon met deze eigenschappen deze stoornis heeft, maar het kan er zeker een waarschuwingssignaal voor zijn.

Hier zijn enkele van de belangrijkste narcistische eigenschappen:

  • Grandioos gevoel van superioriteit
  • Gevoel van eigenbelang
  • Arrogant gedrag
  • Anderen kleineren
  • Afgunst op anderen
  • Controlerend

Hoe weet je of je een giftige eigenschap hebt?

De meeste mensen zijn zich niet bewust van hun giftige eigenschappen. “Waarom kijken naar mezelf, als het de schuld van een ander is?”

Tenzij je zelfbewust bent? Als je een hoge mate van zelfbewustzijn hebt, zul je gemakkelijk herkennen hoe je bent in de ogen van anderen.

Maar als je nog steeds niet het juiste antwoord hebt, ga dan terug naar onze eerste paragraaf en lees nog eens goed wat die toxische eigenschappen zijn.

Wat wordt gezien als giftig gedrag?

Kijk Uit Voor Mensen Die Deze 10 Giftige Eigenschappen Hebben

Een giftig persoon wordt beschouwd als elke persoon die rusteloosheid, angst of spanning in je leven brengt, wat je mentale en fysieke gezondheid beïnvloedt.

Het manipulatieve gedrag van een giftig persoon gaat vaak gepaard met een sterk verlangen om andere personen te controleren; jaloezie, gebrek aan respect, passieve agressie.

Is jaloezie een van de giftige eigenschappen?

In zekere zin wel.

Jaloezie wordt ook als een universele eigenschap beschouwd. Maar een vlaag van giftige jaloezie manifesteert zich door ongecontroleerde woede-uitbarstingen, die vaak als ‘kinderachtig’ worden omschreven.

Jaloezie is goed, maar alleen in kleine hoeveelheden. Het laat zien dat je echt om iemand geeft. Als je je er echter volledig door laat verteren, en als het de grens overschrijdt en in een staat terechtkomt die bezitterigheid wordt genoemd, dan wordt het een echt probleem.

Wat is een giftige vriendschap?

Een vriendschap waarin de ene kant altijd liefde geeft, zorgzaam en een beetje naïef is, terwijl de andere kant die vriendelijkheid manipuleert en gebruikt.

Hoe weet je of een persoon giftig is?

Als je je vaak depressief voelt in het gezelschap van je vriend, is het tijd om je vriendschap opnieuw te evalueren. Als je persoon een van de bovenstaande eigenschappen bezit, is het slechte nieuws dat de relatie die je hebt schadelijk is voor je gezondheid.

Hoe giftige mensen onze geestelijke gezondheid beïnvloeden

Als ik je de kortste en meest concrete definitie van een giftig persoon zou geven, zou ik waarschijnlijk zeggen dat het een persoon is die een negatieve invloed heeft op je geestelijke gezondheid.

Soms, ook al weet je dat iemands gedrag ongepast is, geef je er toch aan toe omdat je niet wilt dat er een conflict ontstaat, toch?

Welnu, de giftige relatie kan de laatste energieatomen uit je wegtrekken. Waardoor al die positieve dingen naar buiten worden geduwd, terwijl ze de negatieve overstijgen.

Met zulke mensen is het erg moeilijk om mee om te gaan. Het is meestal ingewikkeld om de oorzaak van dergelijk gedrag te achterhalen.

Maar! – het onderdrukken van problemen en het tolereren van dergelijk gedrag zijn niet de oplossing voor je probleem.

Deze kunnen je geestelijke gezondheid en welzijn ernstig beïnvloeden. Houd in gedachten dat niemand “profiteert” van zo’n relatie. Het giftige individu bouwt zijn ego in de verkeerde richting op, terwijl de ander het gevoel van eigenwaarde verliest.

Geloof me, als je geestelijke gezondheid eenmaal is aangetast, zul je het moeilijk hebben om deze weer op te bouwen.

Het is raadzaam om jezelf af te vragen wat de toxiciteit bij mensen veroorzaakt en hoe je dergelijke mensen kunt herkennen. Zodra je ze opmerkt, is het gemakkelijk om grenzen en prioriteiten te stellen.

Hoewel deze eigenschappen en gedragingen niet voor iedereen hetzelfde zijn. Hoewel sommige eigenschappen de overhand hebben op andere, zijn hier enkele waarschuwingssignalen dat je je in het gezelschap bevindt van een persoon met giftige eigenschappen.

Wat zijn de oorzaken van giftig gedrag?

Kijk Uit Voor Mensen Die Deze 10 Giftige Eigenschappen Hebben

Voordat we tot een conclusie komen over de manier waarop giftige mensen moeten worden behandeld, moeten we ons afvragen: waarom zijn ze zoals ze zijn en waar komt dergelijk gedrag vandaan?

Eén ding weet ik zeker: je hebt al een slecht beeld gecreëerd van giftige mensen. Misschien heb je ze al gecategoriseerd als slechte mensen, nietwaar?

Maar soms zijn de dingen niet wat ze op het eerste gezicht lijken. Zoals al het gedrag zijn eigen oorzaken heeft, moet ook giftig gedrag zijn eigen oorzaak hebben. Laten we ernaar kijken.

Heb je ooit geprobeerd om van een aantal van je giftige eigenschappen af te komen, maar lukte het gewoon niet? Misschien ligt hier het antwoord op de vraag “Waarom zijn giftige mensen giftig”?

Hun manier om anderen te benaderen is altijd zo geweest, maar in de loop van de tijd is de intensiteit van dit ‘slechte gedrag’ erger geworden. De oorzaak hiervan kan een gebrek aan sociale vaardigheden, een gebrek aan zelfvertrouwen en andere vormen van onzekerheid zijn.

Als iemand die deze onzekerheden bezit bijvoorbeeld ergens opgemerkt wil worden (thuis, op school, in de werkomgeving), zal hij dat niet op een normale manier laten zien, maar zal hij beginnen met ongepast gedrag, en zo proberen de aandacht van anderen trekken.

Op dezelfde manier zullen ze problematische situaties in de samenleving creëren om op te vallen.

Hoe ga je om met giftige eigenschappen en gedrag?

Het is niet altijd gemakkelijk om de grens te trekken en mensen af te sluiten van je eigen leven. Zelfs het vermijden van mensen is soms niet de oplossing, want wat als het je collega’s, je partner of een lid van je gezin zijn?

Als je merkt dat je belangrijke mensen binnen de genoemde kenmerken van giftig gedrag vallen, is het tijd om aan de slag te gaan en een oplossing voor het probleem te vinden.

Niemand zegt dat het gemakkelijk voor je zal zijn, maar een gezonde relatie met anderen is nog steeds het allerbelangrijkste. Zowel voor je gezondheid als voor anderen.

Geconfronteerd worden met giftige mensen

Allereerst moet je met zulke mensen en hun gedrag omgaan.

Probeer je in hen in te leven en begrip voor ze te vinden, maar trek ook grenzen. Houd jezelf niet voor de gek dat je het slechte gedrag van iemand goed vindt.

Laat giftig gedrag niet voortduren en laat die persoon niet gaan zonder dat hij met een duidelijk probleem wordt geconfronteerd.

Een gesprek is altijd een goede oplossing geweest, dus wees niet bang om het probleem onder ogen te zien. Confronteer je giftige vriend en spreek hem aan op zijn gedrag. Markeer alles wat niet bij je past in je relatie.

Giftige mensen houden van aandacht, dus het zal voor hen geen probleem zijn om naar je te luisteren en zich te verontschuldigen voor hun slechte gedrag. Maar zorg er natuurlijk ook daarna voor dat het niet opnieuw gebeurt.

Stel doelen – onderneem actie

Soms kun je giftige mensen gewoon niet vermijden. Maar je kunt zeker de tijd die je met hen doorbrengt, beperken.

Werken aan gezonde relaties met anderen is natuurlijk heel belangrijk, maar je moet ook een beetje voor jezelf zorgen.

Zet de doelen van anderen niet boven die van jezelf. Wat je jezelf stelt, probeer te bereiken.

Je kunt bijvoorbeeld een aantal andere activiteiten en beroepen in je leven introduceren, zodat je zoveel mogelijk tijd aan jezelf kunt besteden.

Leer nee te zeggen tegen giftige mensen

Kijk Uit Voor Mensen Die Deze 10 Giftige Eigenschappen Hebben

In giftige relaties moet je weten wanneer en hoe je nee moet zeggen.

Het klinkt misschien belachelijk in de oren, maar de eerste stap om dit te bereiken is door voor de spiegel te gaan staan en Nee te zeggen!

In het begin zal het moeilijk voor je zijn om te weigeren iemand een plezier te doen, maar later zul je zien dat je de last van je schouders hebt genomen. Houd er rekening mee dat je de verantwoordelijkheden van anderen niet hoeft over te nemen.

Je moet loyaal zijn aan jezelf, want jij bent het belangrijkst voor jezelf en je moet vóór alles aan je geestelijke gezondheid denken.

Als je eenmaal ‘nee’ leert zeggen tegen dingen die jou niet eens aangaan, zul je beseffen hoeveel verantwoordelijkheid voor de problemen van iemand anders nooit echt bij jou ligt.

Tot slot

Omgaan met giftige eigenschappen is zeker niet eenvoudig. Dit gebeurt omdat hun inconsistentie en hun gedrag ons in verwarring brengen. Zulke mensen binden ons aan zichzelf en distantiëren ons tegelijkertijd van hen.

Maar giftige mensen zullen alleen tegen ons optreden als ze dat mogen. In dergelijke relaties moet je onmiddellijk handelen zodra je het probleem opmerkt.

Ik weet dat het eng klinkt om de persoon die het grootste deel van ons leven bij ons is, te verliezen en los te laten.

Maar is het niet beangstigender dat we na deze mensen niet meer dezelfde zijn, en dat we de verkeerde kant op gaan? Als we ons laten domineren door de slechte eigenschappen van anderen, zullen de zaken alleen maar bergafwaarts gaan.

Natuurlijk hangt de uitkomst van een relatie af van beide partijen. Als je onmiddellijk op giftige eigenschappen reageert, kun je die persoon mogelijk helpen.

Het is over het algemeen moeilijk om met mensen om te gaan en gezonde relaties te onderhouden, vooral als we het hebben over mensen met giftige eigenschappen.

Je kunt tenminste altijd aan je gevoelens zien bij wie je je op je gemak voelt en bij wie niet. Dit zal het gemakkelijker voor je maken om je leven op te bouwen en als je eenmaal je probleem onder ogen hebt gezien, zal elke volgende hindernis gemakkelijk voor je zijn om op te lossen.