Skip to Content

Help! Ik Kom Op De Tweede Plaats In Mijn Relatie

Help! Ik Kom Op De Tweede Plaats In Mijn Relatie

In je relatie moet je eigenlijk altijd de prioriteit van je partner zijn en hij die van jou. Denk jij tot, help, ik kom op de tweede plaats in mijn relatie? Dan is er misschien meer aan de hand.

Laten we voorop stellen dat er zeker situaties zijn waarin je even tijdelijk niet op de eerste plek staat. Er kan natuurlijk altijd even iets zijn dat voor een korte tijd belangrijker is.

Misschien heeft je partner even een drukke periode op het werk of zijn er bijzondere omstandigheden binnen de familie.

Het moet alleen wel tijdelijk zo zijn. Je weet dat zodra de situatie is opgelost, dat je niet langer op de tweede plaats in je relatie staat.

Zeker in een langere relatie moet je ervan uitgaan dat het altijd wel weer goed komt tussen jullie. Als je echter voor een langere tijd het idee hebt dat je op de tweede plaats in je relatie staat, moet je actie ondernemen.

Lees snel verder als jij jezelf de laatste tijd afvraagt: Help! Ik kom op de tweede plaats in mijn relatie, wat moet ik daar aan doen?

Wanneer is het een probleem dat je niet op de eerste plek staat?

Help! Ik Kom Op De Tweede Plaats In Mijn Relatie

Volgens experts is het best normaal dat je soms het idee hebt dat je op de tweede plaats in je relatie staat. Gelukkig zeggen ze ook dat het niet hoeft te betekenen dat je relatie gedoemd is om te mislukken.

Continu het gevoel hebben dat je op de tweede plaats in je relatie staat is niet de juiste basis voor een gezonde relatie en daarom is het tijd om je gevoelens uit te spreken. Zo kun je voorkomen dat het probleem groter wordt dan het al is.

Kijk eerst eens naar wat de reden zou kunnen zijn dat jij je zo voelt. Het gevoel kan namelijk worden veroorzaakt door verschillende interne en externe factoren.

1. Help! Ik kom op de tweede plaats in mijn relatie, want mijn partner is recent vrijgezel

Daten met iemand die net vrijgezel is, kan je zeker het gevoel geven dat je op de tweede plaats in je relatie staat. Je hebt continu het idee dat je het moet opnemen tegen een oude liefde en dat geeft je een oncomfortabel gevoel.

Je partner praat bijvoorbeeld nog veel over zijn ex of de ex is nog in allerlei aspecten van zijn leven aanwezig.

Zo heeft hij het er bijvoorbeeld bij jullie date in een restaurant over hoe hij hier vroeger altijd met haar kwam. Niet alleen heb je helemaal niks aan die informatie, het laat je ook nog eens achter met een rotgevoel.

Eigenlijk heb je de hele tijd het gevoel dat je een rebound of een back-up bent, terwijl jij alles geeft in de relatie. Al jouw moeite voelt als verloren tijd en energie. Het gevolg hiervan is niet alleen dat je uitgeput bent, maar ook dat je jezelf continu met de ex vergelijkt.

In dit geval moet je gewoon bij je partner aangeven hoe je je voelt. De kans is heel groot dat hij het echt niet met opzet doet. Zeker als hij lang met de ex is geweest, kan het zijn dat het gewoon nog heel erg in zijn systeem zit.

Als je na jullie gesprek merkt dat hij echt zijn best doet om het niet meer de hele tijd over haar te hebben, dan is jullie relatie zeker niet gedoemd om te mislukken.

2. Je hebt het idee dat je op de tweede plaats in je relatie staat omdat je te veel twijfelt aan jezelf

Soms wordt je door je partner op de tweede plek gezet, omdat je het over jezelf afroept. Dat klinkt misschien vreemd, maar je hebt het niet door.

Je hebt zo’n laag beeld van jezelf, dat je denkt dat je het niet verdiend om op de eerste plek gezet te worden. Als je vriend bijvoorbeeld voorstelt om gezellig een avondje samen iets te doen, zeg jij dat hij ook best iets met zijn vrienden mag gaan doen.

Mannen zijn nu eenmaal niet zo snugger en een beetje lomp, dus hij zal daar niet tegenin gaan. Hij is al lang blij dat jij cool genoeg bent om hem een avondje met zijn vrienden te gunnen.

Door zijn reactie denk jij weer dat je niet de moeite waard bent en zo is de cirkel weer rond. Hoe vaker je hem afwijst en hij je niet corrigeert, hoe lager je zelfbeeld wordt. Dit kan doorgaan totdat je jezelf volledig de grond in hebt gewerkt.

Als jij de cirkel zelf niet doorbreekt, zal het alleen maar erger worden. Je moet werken aan je zelfvertrouwen en ook bij je vriend aangeven dat hij soms wat dwingender mag zijn. Wijs hem erop dat hij je best een beetje meer mag overhalen als je niet op zijn voorstel in gaat.

3. Help, ik sta op de tweede plaats in mijn relatie omdat ik nooit ergens op de eerste plaats heb gestaan

Misschien neem je genoegen met de tweede plaats omdat je gewoon niet beter weet. Als je ouders er vroeger niet voor je waren, zal je hier in een relatie ook genoegen mee nemen.

Simpel gezegd weet je gewoon niet beter dan dat het normaal is. Je kunt geen normale en gezonde relatie met iemand beginnen, als je niet weet hoe dat werkt.

Jouw probleem ligt in dit geval intern en extern. Het is aan jou dat jij genoegen neemt met de situatie, maar het is de schuld van je partner dat hij hier niks aan doet.

Een liefdevolle partner zal door hebben dat jij jezelf de hele tijd op de tweede plek zet. Die zal daar wat aan proberen te doen. Hij wil je laten zien dat jij zeker wel de moeite waard bent om op de eerste plek gezet te worden.

Misschien kent hij de problemen uit je jeugd en moet hij inzien dat je hulp nodig hebt. Ziet hij het niet? Dan is hij misschien niet de juiste persoon voor jou. Jij hebt iemand nodig die moeite voor je wil doen. Een sterke man die zich niet zomaar overal bij neerlegt.

Redenen waarom je er niet voor moet settelen om op de tweede plaats in je relatie te staan

Help! Ik Kom Op De Tweede Plaats In Mijn Relatie

Er zijn verschillende redenen die aangeven waarom jij er niet voor moet settelen om op de tweede plaats in je eigen relatie te staan.

Zelfs op het moment dat je huidige relatie uit gaat, kun je de problemen nog steeds meenemen naar de volgende. Je zal het dan niet alleen in je romantische relaties doen, maar ook in je vriendschappen en op professioneel vlak.

Lees hier waarom settelen voor de tweede plek nooit een goed idee is, zodat je jezelf kan motiveren om actie te ondernemen.

1. Ik kom op de tweede plaats in mijn relatie en ik word er jaloers van

Op de tweede plek in je relatie staan zal ervoor zorgen dat je allerlei andere negativiteit in je leven sleurt. Zo kun je bijvoorbeeld jaloers worden op je partner. Niet eens per se op andere personen, maar op alles wat hij volgens jou wel op de eerste plaats zet.

Voor je het weet krijg je een enorme aversie tegen zijn vriendengroep, sportclub, familie of zijn werk, alleen maar omdat je denkt dat hij dat allemaal belangrijker vindt.

Als gevolg kun je helemaal niet meer leuk tegen hem doen. Zodra hij begint over dat hij naar de voetbal gaat, kun je het bijna niet meer opbrengen om daar leuk op te reageren.

Dit is natuurlijk nooit goed voor jullie relatie, want hij krijgt het gevoel dat hij niks met je kan delen. De kans is groot dat hij zich van je afzondert of dat hij zelfs geheimen voor je gaat houden.

Wanneer je merkt dat dit in jouw geval aan de hand is, moet je zo snel mogelijk actie ondernemen. Je vervalt heel gemakkelijk in een toxisch patroon waar je heel moeilijk weer uit zal kunnen komen.

2. Op de tweede plaats in je relatie komen maakt je een pleaser

Je bent de hele tijd bang dat je dingen zal doen die het allemaal nog erger maken. Voor jouw gevoel heeft je partner een soort hekel aan je en je wil hem daarom zo veel mogelijk pleasen.

Voor je het weet ben je een soort clowntje die alleen maar bezig is met het je partner naar de zin maken. Jouw eigen behoeftes worden compleet weggecijferd, je leeft alleen nog voor de ander.

Dit is iets wat je misschien wel jaren vol kan houden, maar je gaat er niet beter van worden. De situatie lost zichzelf niet op en ondertussen raak jij jezelf helemaal kwijt.

Iemand die het accepteert dat jij alles opgeeft, is niet de ware voor jou. Natuurlijk is het voor je partner heerlijk dat jij alles voor hem doet, maar dat is niet hoe een relatie werkt. Het werkt altijd twee kanten op, het is geven en nemen.

Voel jij je dus al heel lang de nar in een relatie die er alles aan doet om ervoor te zorgen dat de ander oké is, dan is het tijd om stappen te ondernemen.

3. Je moet uit een relatie kunnen halen wat goed voor je is

Bedenk je eens hoe veel je deelt met iemand waar je een relatie mee hebt. Jullie bepalen samen wat jullie eten, wat jullie gaan doen, hoe laat jullie naar bed gaan.

Ook bespreek je met je partner alles en luister je natuurlijk ook naar alles wat hij te zeggen heeft. Een relatie is zo’n bepalende factor in je leven, dat het geen zin heeft om daar ook niet een beetje van jezelf in terug te zien.

Van een relatie moet je beiden beter worden, niet slechter. Er niet uit halen wat goed voor je is, zorgt ervoor dat je eigenlijk je tijd verdoet. Kan iemand niet aan jou geven waar je behoefte aan hebt, dan is dat niet de persoon waar je mee moet zijn.

Het is tijd om te kijken of het probleem bij jou ligt of dat het je partner is. Durf jij niet aan te geven wat je behoeftes zijn of is hij degene die ze negeert? Hoe dan ook, het is tijd dat je actie onderneemt en misschien wel de relatie verbreekt.

Pas als jij iemand hebt gevonden die jou geeft wat je nodig hebt, zal je merken wat een goede relatie is. Meteen heb je het gevoel dat je weer op de eerste plaatst staat.

4. Ik kom op de tweede plaats in mijn relatie en ik verlies mezelf

Help! Ik Kom Op De Tweede Plaats In Mijn Relatie

Als jouw wensen nooit worden gehoord, is de kans aanwezig dat je op een gegeven moment zelf ook vergeet wat ze precies zijn.

Sommige wensen worden niet vervuld en verdwijnen dan. Zodra je doorhebt dat ze niet gehoord worden, verzin je ook geen nieuwe wensen weer.

Aan het begin van je relatie wilde je bijvoorbeeld graag samen een lange reis maken. Eerst reageerde je partner daar nog wel positief op, maar langzamerhand verdween dat idee naar de achtergrond.

Jouw behoefte werd op de tweede plaats gezet, totdat deze langzaam verdween. Op een dag word je wakker en is die reis niet meer dan een vage herinnering.

Nu ben je ook minder geneigd om weer met een nieuw idee te komen. Je gaat er automatisch al vanuit dat er toch niks van zal komen. Voor je het weet heb je helemaal geen wensen meer en ben je jezelf volledig kwijtgeraakt.

5. Je verspilt je tijd

Ik heb het al eerder aangeven, maar een relatie is je tijd niet waard als je op de tweede plaats wordt gezet. Je kunt deze tijd beter gebruiken om in jezelf of een ander te investeren.

In principe sta je stil als je de hele tijd op de tweede plek staat, terwijl je al die tijd ook kunt gebruiken om jezelf op de eerste plek te zetten. Je had je kunnen storten op je carrière of een nieuwe hobby, maar in plaats daarvan verdoe jij je tijd met iemand die niet volledig voor je gaat.

Ook zou je samen met iemand anders kunnen zijn. Al je tijd en energie steken in een persoon die je precies hetzelfde of misschien wel meer teruggeeft.

Je kunt dus maar beter nu ingrijpen dan later. Achteraf zul je alleen maar balen dat je je tijd zo verspild hebt aan iemand die jou niet op de eerste plek kan zetten.

Laat het je partner ook vooral weten dat dit de reden is dat je er een punt achter zet. Hij mag best weten dat hij veel meer moeite had moeten doen om een parel zoals jij bij zich te houden.

6. Ik kom op de tweede plaats in mijn relatie en het beïnvloedt al mijn relaties

Stel dat je hiervoor altijd op de eerste plek werd gezet. Niet heel overdreven, maar gewoon normaal. In je gezonde relaties weet je dat er ook rekening wordt gehouden met jou.

Op het moment dat de grootste relatie in je leven, je romantische relatie, dat dan opeens niet doet, neem je dat ook mee in de rest. Opeens heb je het gevoel dat je jezelf ook bij je beste vriendin op de tweede plaats moet zetten.

Die gewoonte is er een die heel gemakkelijk in je andere relaties door kan sluipen. Je vrienden zullen echt merken dat je ander bent geworden, ook naar hun toe. Het dringt gewoon niet tot je door dat zij jou wel op de eerste plek zouden kunnen en willen zetten.

Achteraf zullen ze je vertellen dat je niet meer was dan een schim van jezelf. Zij konden jou ook niet helpen, want om jou op de eerste plaats te kunnen zetten, moeten ze wel weten wat je wil.

Houd je dit heel lang aan, dan kunnen de relaties met je vrienden veranderen. Er komt een punt waarop zij niet meer weten wat ze met je aan moeten, waardoor ze steeds minder zin hebben om tijd met je door te brengen.

7. Je kunt ook geen geluk meer vinden in andere dingen als je op de tweede plaats in je relatie komt

Op de tweede plek komen in je relatie kan een zware wig op je trekken. Je hebt moeite om je zelf te motiveren om dingen te doen, waardoor je steeds meer teruggetrokken wordt.

Dingen waar je hiervoor nog plezier uit haalde, doen je nu helemaal niet meer. Het heeft voor jou gewoon geen zin meer, want je kunt eigenlijk alleen maar bezig zijn met hoe je relatie niet werkt.

Je voelt je waardeloos over jezelf, dus je doet ook geen dingen meer die je een goed gevoel geven. Zie het als een soort depressie die alles in je leven omlaag trekt en die het heel moeilijk maakt om het leven weer op te pakken.

Wat jou betreft hoeft het allemaal niet meer zo. Je verdient geen leuke dingen, want jouw partner geeft je het gevoel dat je dat helemaal niet waard bent. Hoezo zou je moeite voor jezelf doen als de persoon waar je het meest om geeft daar helemaal geen interesse in toont?

Zo verlies je ook de belangrijke pilaren in je leven. De vrienden die je kent via je andere hobby’s zie je niet meer, waardoor je ze kwijtraakt. Aan het eventuele van je relatie, moet je weer helemaal opnieuw beginnen met alles opbouwen.

8. Ik kom op de tweede plaats in mijn relatie. Je verliest je vertrouwen

Help! Ik Kom Op De Tweede Plaats In Mijn Relatie

Probeer je wel eens plannen te maken met je partner, maar wil hij geen tijd met je doorbrengen? Dan is dat het ergste wat je kan overkomen. Je krijgt niet de bevestiging waar je op had gehoopt, waardoor je je vertrouwen in hem verliest.

Vertrouwen is voor heel veel mensen de belangrijkste waarde in een relatie. In principe is het het minste wat je van je partner mag verwachten. Op het moment dat dat afwezig is, vervalt eigenlijk de hele basis.

Het vervult je hele leven en kan ook je vertrouwen met anderen beschadigen. Als je het al niet kunt krijgen in je belangrijkste relatie, verwacht je het ook niet meer van anderen.

Ten tweede verlies je ook het vertrouwen in jezelf. Je denkt de hele tijd ‘Waarom kom ik op de tweede plaats in mijn relatie?’. Je vertrouwt er niet meer op dat je de juiste keuzes kunt maken.

Wat jou betreft ben je niet eens in staat om de juiste keuzes te maken in je relatie of om voor jezelf en je eigen behoeftes op te komen. Waarom zou je dan überhaupt nog op jezelf vertrouwen?

9. Je kunt niet meer eerlijk zijn tegen je geliefden

Natuurlijk schaam je jezelf er ook voor dat je op de tweede plaats in je relatie komt. Wanneer je vrienden er naar vragen, weet je gewoon niet zo goed wat je moet zeggen.

Het is niet dat je er met opzet over liegt, maar de waarheid vertellen doe je ook niet. Je vind het gewoon erg moeilijk om precies uit te leggen hoe de situatie zit, omdat je zelf ook niet helemaal snapt wat er allemaal aan de hand is.

In plaats daarvan trek je je terug. Als je de mensen om je heen minder ziet, kunnen ze er ook niet over beginnen. Je probeert moeilijke gesprekken over je relatie, waarin je op de tweede plaats staat, uit de weg te gaan.

Waar ben je bang voor? Dat ze denken dat je niet sterk genoeg bent om voor jezelf en je eigen wensen en behoeftes op te komen?

Dat ze slecht zullen denken over je partner en je zullen overhalen om bij hem weg te gaan? Misschien is dat laatste zo slecht nog niet.

Neem van mij aan, wees eerlijk tegen de mensen om je heen. Zij zullen je niet veroordelen dat je met iemand bent die jou niet op de eerste plaats zet. Dat is niet iets waar jij iets aan kunt doen. Als je er wel iets aan kunt doen, kunnen ze jou daar misschien bij helpen.

Hoe dan ook, praat er met anderen over en misschien valt er nog wat te redden en verdient hij een tweede kans.