Skip to Content

Midlife Crisis Vrouw: Hoe Manifesteert Het Zich?

Midlife Crisis Vrouw: Hoe Manifesteert Het Zich?

De midlife crisis vrouw is een cruciale periode, waarin je enerzijds dichterbij jezelf kunt komen, maar tegelijkertijd ook komt te staan voor lastige levensvragen. Voorbeelden van dit soort levensvragen zijn: ‘Heb ik mijn leven geleefd zoals ik dat wilde? ‘Wat heb ik nu eigenlijk bereikt?’ ‘Wat wil ik nog meer doen?’ Dit kan soms een moeilijke periode zijn, maar het is belangrijk dat je de tijd neemt om die vragen te beantwoorden. 

Begrijpen wat er speelt, kan je helpen om een midlife crisis door te komen en het leed te verzachten. Een midlife crisis kan zowel mannen als vrouwen treffen en in Nederland treft het ongeveer 25% van de mensen. De symptomen zijn soms nauwelijk merkbaar, maar kunnen ook juist heel heftig zijn. De effecten verschillen dus per persoon.

In dit artikel lees je alles over de midlife crisis vrouw, de symptomen en hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Wat is de ‘midlife’? 

Midlife crisis vrouw Hoe manifesteert het zich

De midlife is de periode tussen de leeftijd van ongeveer 35 en 55 jaar. De definitie van midlife is – zoals de naam al verklapt – een fase halverwege ons leven. Dit is een merkwaardige levensfase, waarin veel vrouwen weer op zoek gaan naar zichzelf. En dat is ook niet gek, als je bedenkt dat er tijdens deze jaren veel veranderingen plaatsvinden. 

In deze fase kunnen vrouwen, om diverse redenen, vaak veel druk ervaren. Denk aan hun baan, de kinderen, of ouders die ouder worden. Al deze zaken vergen energie en aandacht, waardoor er soms maar weinig tijd overblijft voor de vrouw zelf. Tijdens de midlife vragen de meeste vrouwen zich dan ook af of ze zijn geworden wie ze willen zijn, en of ze hun leven hebben geleefd zoals ze dat wilden.

De midlife is in veel gevallen een uitdagende tijd voor mensen, maar een ‘midlife crisis’ is vaak een uitzondering.

Midlife crisis vrouw

Als er sprake is van een midlife crisis, gaat het om een identiteitscrisis die ongeveer halverwege een mensenleven plaatsvindt. Zo’n zelfde identiteitscrisis maken veel mensen ook mee tijdens de pubertijd. Als een vrouw last krijgt van een midlife crisis, gaat ze zich van alles beseffen, en komt ze er misschien achter dat ze niet al haar doelen heeft bereikt. Dit kan soms leiden tot de nodige stress. 

Vragen die ze zich tijdens een midlife crisis vrouw kan gaan stellen, zijn:

  • Heb ik mijn doelen bereikt?
  • Heb ik mijn leven geleid zoals ik dat altijd wilde?
  • Ben ik een goede moeder voor mijn kinderen?
  • Wil ik van baan veranderen?
  • Wie ben ik nu eigenlijk?

Ook kunnen ze ineens gaan denken: ‘Ik heb lang genoeg voor anderen gezorgd, nu is het tijd om te doen wat ik wil!’

Zoals je kunt begrijpen, heeft een midlife crisis niet alleen impact op de vrouw zelf, maar ook op de mensen om haar heen. Het komt vaak voor dat vrouwen tijdens deze fase risico’s of grote beslissingen nemen. En dit kan soms emotionele problemen veroorzaken.

Het kan daadwerkelijk moeilijk zijn voor vrouwen om te accepteren dat ze een dagje ouder worden. Het is een emotionele fase waarin vrouwen beseffen dat zo ongeveer de helft van hun leven voorbij is. Emoties die hiermee gepaard gaan, zijn zich niet meer zo productief voelen, beseffen dat ze niet meer zo ‘mooi’ zijn als vroeger, verwarring en bang voor verlies.

Je staat stil en beseft ineens hoe snel het leven aan je voorbij is gegaan. Je had vroeger dromen die je eigenlijk helemaal niet waar hebt kunnen maken. Dit geeft een verstikkend gevoel.

Oorzaken midlife crisis vrouw

Een midlife crisis wordt veroorzaakt door druk. Die druk kan dus komen van je werk, maar ook je relatie, je kinderen, gezondheid en meer. Als het je niet lukt om met die druk om te gaan, kan dat zich uiten in een identiteitscrisis, in dit geval dus de midlife crisis. Bij een midlife crisis vrouw wil je vluchten, vechten voor een beter leven, of je het liefst verstoppen.

Behalve de bovenstaande zaken, kan de oorzaak van een midlife crisis vrouw ook de biologische klok of de overgang zijn. Verder kan er sprake zijn van het ‘empty nest syndrome’, waarbij de kinderen het ouderlijk huis verlaten en de vrouw als moeder hier moeite mee heeft. 

Werk

In je loopbaan kun je misschien wat moeilijkheden ondervinden. Want rond ongeveer je 45ste levensjaar zul je waarschijnlijk niet echt meer hogerop komen in je carrière. Of je komt erachter dat je de droom die je zo lang gekoesterd hebt, niet waar hebt kunnen maken. Daarom komt het vaak voor dat mensen in deze levensfase van baan veranderen, of soms helemaal iets anders gaan doen. Ze hebben ineens weer behoefte aan zelfontwikkeling. 

Als iemand tijdens de midlife zijn of haar baan zou verliezen, kan dat extra pijnlijk zijn. Maar er zijn ook mensen die zich in hun midlife juist heel zelfverzekerd voelen in hun baan, omdat ze zoveel ervaringen hebben opgedaan.

Mannen schijnen in deze levensfase hun carrière af te bouwen, terwijl vrouwen juist nieuwe kansen opzoeken.  

Relaties

Midlife crisis vrouw Hoe manifesteert het zich

Tijdens de midlife bevinden veel mensen zich tussen twee generaties; enerzijds hun kinderen die volwassen worden en anderzijds hun ouders die als het ware weer kinds worden. Wellicht heb je in deze fase te maken met moeilijke pubers, ouders van wie de gezondheid achteruit gaat, en misschien zelfs een huwelijk dat niet meer zo soepel verloopt.

Dit kan allemaal behoorlijk overweldigend zijn. We kijken terug op een groot deel van ons leven – waar we overigens niets meer aan kunnen veranderen – en tegelijkertijd is onze blik gericht op een hele nieuwe fase die veel ongemakken met zich mee kan brengen.

Tijdens de midlife veranderen we. Ook in een relatie kan dat soms tot problemen leiden, omdat de partners elkaar niet meer goed snappen. Het gebeurt vaak dat er problemen ontstaan of liefdesrelaties stuk lopen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat het aantal scheidingen het grootst is in de leefdtijdscategorie 45 – 50 jaar, en daarna in de leeftijden 50 – 55 jaar en 40 – 45 jaar.

Fysiek

Ons uiterlijk verandert natuurlijk ook naarmate we ouder worden. En tijdens de midlife lijkt dat allemaal extra te worden benadrukt. We zien aan onszelf dat we een dagje ouder worden, maar voelen het ook aan ons lichaam. We krijgen bijvoorbeeld grijze haren, of misschien minder haar, er komen rimpels tevoorschijn en ook de fysieke pijntjes worden steeds duidelijker. Leesbrillen en gehoorapparaten worden ook ineens een feit.

Mentaal

De gevolgen van al deze veranderingen doen mentaal iets met je. Want hoe ga jij om met al die veranderingen? Hoe voelt het om nu in de tweede fase van je leven te zitten? Kun jij omgaan met alle moeilijkheden? En ben je er wel toe in staat om nieuwe doelen te stellen?

Bovendien zullen we vroeg of laat te maken krijgen met de dood, en beseffen we dat we sterfelijk zijn. We verliezen dierbaren, waaronder misschien onze ouders, of andere mensen uit onze directe omgeving. Dit soort ervaringen benadrukken onze sterfelijkheid nog meer.

De verschillende fases van een midlife crisis vrouw

Over het algemeen vindt een midlife crisis vrouw plaats in drie fases:

  • De trigger: Dit is de factor die stress teweeg brengt. Voorbeelden van triggers zijn het verlies van een baan, problemen met de gezondheid, overlijden van een naaste, kinderen die het huis uit gaat. De vrouw kan zich hierdoor bezorgd voelen over het ouder worden of ineens angstig worden voor de dood.
  • Crisisperiode: In deze fase ga je aan de slag met je gevoelens. Met de twijfels die je hebt, de relaties die je hebt met anderen. Als je niet tevreden bent, is de kans groot dat je gaat proberen om veranderingen door te voeren in je leven. Denk aan het vinden van een nieuwe passie, een nieuwe romantische partner, of zelfs een nieuwe identiteit.
  • Oplossing: De ‘crisis’ zal eindigen op het moment dat je je weer wat beter voelt over jezelf, en je accepteert wat het leven je nog kan brengen.

Midlife crisis vrouw symptomen

Midlife crisis vrouw Hoe manifesteert het zich

Een midlife crisis kan je onrustig laten voelen, waardoor je de neiging krijgt om veranderingen in je leven aan te brengen. Hieronder lees je de meest voorkomende symptomen van een midlife crisis vrouw:

  • Verlangen naar vroeger
  • Ineens kostbare dingen kopen
  • Zich aansluiten bij spirituele groepen of sekten
  • Zich gevangen en machteloos voelen
  • Neerslachtigheid en depressie
  • Zich afzonderen of juist extra steun zoeken
  • Plotseling iedere avond uitgaan
  • Een relatie krijgen met een veel jonger iemand
  • Achteloze beslissingen nemen
  • Ineens weer meer aandacht besteden aan het uiterlijk
  • Een nieuw levensdoel creëren 
  • Overwegen om te emigreren of ineens een grote reis te maken
  • Een droom van vroeger ineens te gaan najagen
  • Gevaarlijke middelen nemen om de depressieve symptomen tegen te gaan

Je hebt hier dus echt te maken met een identiteitscrisis. Er gaat van alles door je hoofd en je begrijpt er niets meer van: van jezelf niet, maar ook niet van de wereld om je heen.

Tijdens een midlife crisis kan iemand kampen met heftige emoties, waaronder verdriet, paniek en woede. Beslissingen maken onder invloed van deze gevoelens is natuurlijk nooit aan te raden.

Wat is het verschil tussen midlife crisis vrouw en man?

Over het algemeen is het zo dat mannen tijdens een midlife crisis geneigd zijn om hun carrière langzaam af te bouwen. Voor vrouwen ligt dat echter anders; die gaan juist nieuwe stappen zetten in hun loopbaan.

Daarnaast werken ook de hormonen anders bij mannen en vrouwen. Vrouwen die in de midlife fase zitten, kampen vaak met de menopauze, wat dus betekent dat ze niet meer vruchtbaar zullen zijn. Voor de ene vrouw kan dat een opluchting zijn, terwijl de ander er problemen aan ondervindt. Het is vooral een probleem voor vrouwen die graag kinderen hadden gewild, maar die hen om wat voor reden dan ook nooit hebben gekregen.

Bij vrouwen zal bovendien de oestrogeen productie afnemen, en bij de man zal hetzelfde gebeuren met het testosteronlevel. Dit heeft gevolgen voor de behoefte aan fysieke relaties, maar het leidt er ook toe dat beide geslachten meer op elkaar gaan lijken. Dit betekent dat mannen milder en zachtaardiger worden, terwijl vrouwen juist wat assertiever worden.

Bovendien schijnen mannen zich meer druk te maken over hun gezondheid en fysieke capaciteiten, terwijl vrouwen vooral bezig zijn met het uiterlijk.

Wat kun je zelf doen? 8 tips

Midlife crisis vrouw Hoe manifesteert het zich

Een midlife crisis is geen pretje, maar gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de gevolgen ervan een beetje te beperken. Zie het als een uitdaging om weer grip te krijgen op je leven.

Herken de symptomen van een midlife crisis vrouw

Als je de klachten en symptomen herkent en er met anderen over kunt praten, zul je erachter komen dat je er niet alleen voor staat. Je kunt het dan loslaten en aan de slag gaan.

Accepteer je situatie

Accepteer dat je te maken hebt met een midlife crisis vrouw en dat dat niets is om je voor te schamen. Erken ook dat je er misschien niet helemaal uitkomt en veel vragen hebt. Belangrijk hierbij is dat je jezelf wat extra liefde geeft en niet jezelf gaat veroordelen. Neem de tijd om te begrijpen wat je voelt, waarom en waar je in je leven (on)tevreden mee bent.

Bekijk ook even je sterke en zwakke punten. Welke sterke eigenschappen hebben jou geholpen om succes te hebben of om door slechte tijden heen te komen? Bestudeer daarnaast de negatieve factoren die je onrustig maken, en leer deze te beheersen.

Maak jezelf de prioriteit

Het is van belang om jezelf nu aandacht te geven. Doe vervolgens wat nodig is om te begrijpen wat voor jou belangrijk is. Je bent het waarschijnlijk niet gewend om ineens tijd voor jezelf te nemen. Als je niet precies weet waar je moet beginnen, kun je bijvoorbeeld een dagboek bijhouden, gaan mediteren, of meer gaan wandelen. Ook kun je met vriendinnen praten en als je het toch allemaal een beetje moeilijk vindt, is het altijd een optie om hulp te zoeken bij een therapeut. Daar is overigens helemaal niets mis mee en dat is juist heel dapper.

Onderneem actie

Als je niet in beweging komt, zal er ook niets veranderen. Onderneem dus actie. Als je niet gelukkig bent met je huidige baan, doe er dan wat aan en kijk bijvoorbeeld naar andere opties. Als je veel problemen hebt in je relatie, ga dan in gesprek met je partner en overweeg bijvoorbeeld relatietherapie. En als je je eenzaam voelt, zorg dan bijvoorbeeld dat je op zoek gaat naar een nieuwe hobby en probeer zo mensen te ontmoeten. 

Waar het om gaat, is dat je erachter komt wat je depressief maakt en waar je precies ontevreden over bent. Pas als dat helder is, kun je stappen ondernemen. Belangrijk is hierbij dat je niet streeft naar perfectie, maar in ieder geval actie onderneemt.

Wees voorzichtig met beslissingen

Midlife crisis vrouw Hoe manifesteert het zich

Als je je in een midlife crisis vrouw bevindt, is het niet verstandig om cruciale besluiten te nemen. Je wil natuurlijk niet dat je daar later spijt van krijgt. Om onnodige schade te vermijden, kun je nu beter even geen grote beslissingen maken.

Ga sporten

Het is eigenlijk nooit te laat om meer te gaan bewegen. Door fysiek actiever te zijn, kan dat je slaapproblemen verhelpen die het gevolg zijn van hormonale veranderingen. Daarnaast is het een perfecte manier om een nieuw netwerk op te bouwen en meer aandacht te geven aan je fysieke welzijn. Door gezonde gewoonten aan te houden, kan dat je algehele gezondheid aanzienlijk verbeteren.

Zoek hulp bij je partner

Hoewel we ons misschien eenzaam kunnen voelen in de ervaringen die we meemaken, vinden we het toch vaak moeilijk om onze gevoelens te delen met dierbaren. We willen de mensen om ons heen liever niet verontrusten. Maar het kan goed zijn dat jouw partner met een soortgelijke verandering te maken heeft. Het is belangrijk om je partner op de hoogte te stellen van wat je voelt, wat vervolgens een hechtere band kan creëren. Mocht je geen partner hebben, kies er dan voor om met een goede vriend(in) te praten of iemand anders die je vertrouwt. 

Houd een gezond dieet aan

Het is belangrijk om zo gezond mogelijk te blijven eten. Ga voor fruit, groenten en ander vezelrijk eten. Door een gezond en gebalanceerd dieet aan te houden, zal de kans op ziekten afnemen, en voel je je over het algemeen ook gewoon beter. Daarnaast raden we aan om ook wat supplementen aan je dagelijkse dieet toe te voegen. Denk aan melatonine en magnesium om beter te slapen (en ze kunnen zelfs angstgevoelens verminderen).

Kun je een midlife crisis vrouw voorkomen?

Een midlife crisis vrouw voorkomen is lastig. Maar er is een manier om het risico op zo’n crisis te verkleinen. Dat doe je door tijdens je leven zo nu en dan stil te staan en jezelf een aantal vragen te stellen. Denk aan: ‘Ben ik blij met mijn baan?’ ‘Ben ik gelukkig met mijn relatie?’ ‘Zijn er nog dingen die ik graag zou willen ondernemen?’ Als je jezelf dit soort kritische vragen stelt en je hier en daar tijdig bij kunt sturen, kan dat helpen.

Als jij het gevoel hebt dat je er weinig toe doet, probeer dan een nieuwe hobby uit of onderneem nieuwe activiteiten. Je kunt ook vrijwilligerswerk gaan doen, of een part-time opleiding gaan volgen naast je huidige baan. Je zult zien dat je daar nieuwe energie van krijgt. Als jij dus door al die verplichtingen en verantwoordelijkheden maar weinig tijd voor jezelf hebt, is het belangrijk om dit te veranderen en meer aandacht aan jezelf te geven.

Therapie voor midlife crisis vrouw

Midlife crisis vrouw Hoe manifesteert het zich

Als je moeite hebt met de midlife crisis en je het liefst wat extra ondersteuning krijgt, kun je natuurlijk een therapeut in de arm nemen. Een therapeut zal je helpen je gedachten te analyseren, en op zoek te gaan naar de oorzaak van al je gevoelens. Dit zal je vervolgens helpen om zo goed mogelijk met de crisis om te gaan.

Therapie kan daadwerkelijk je ogen openen en een leerzame ervaring zijn. Je zult meer over jezelf leren, beseffen wat je hebt bereikt en ook meer leren over je doelen. Je zult nieuwe vaardigheden leren door alles vanuit een ander perspectief te zien. Op den duur zul je in staat zijn om de negatieve gevoelens, zoals angst en depressie, achter je te laten. Wanneer jij begrijpt waar de gevoelens vandaan komen, is het makkelijker om open te staan voor therapie en veranderingen, en zul je je sneller beter voelen.

Conclusie midlife crisis vrouw

De effecten van een midlife crisis vrouw kunnen dus per persoon verschillen. Sommige mensen hebben er totaal geen last van, terwijl anderen juist veel problemen ondervinden. Door met anderen erover te praten, de situatie te accepteren en aandacht aan jezelf te geven, kun je deze fase zo goed mogelijk doorkomen. Een midlife crisis kan er ook toe leiden dat je positieve veranderingen doorvoert. Je komt er zo misschien ineens achter wat jij belangrijk vindt in het leven. Je dient belangrijke issues, die je misschien jaren hebt geprobeerd te vermijden, nu op te lossen. Anders zul je moeilijk verder kunnen. Als je de midlife crisis op een positieve manier bekijkt, is deze fase eigenlijk een zegen, en een mooie kans om jezelf verder te ontwikkelen.

Een midlife crisis kan een vervelende fase zijn, maar het kan soms nodig zijn. Probeer de signalen op tijd te herkennen, zodat je begrijpt wat er gaande is. Sluit je vooral niet af van anderen en blijf positief. Zo kun je de crisis gebruiken om erachter te komen wat voor jou belangrijk is en jouw leven meer zin geven. Als je er zelf niet uitkomt, kun je altijd hulp zoeken bij een professional.

PinFlight Image