Skip to Content

Wat Het Betekent Om In Een Romantische Relatie Emotioneel Intelligent Te Zijn

Wat Het Betekent Om In Een Romantische Relatie Emotioneel Intelligent Te Zijn

Wanneer we het over liefdevolle en langdurige relaties hebben, dan kunnen we niet nalaten om emotionele intelligentie en het belang ervan te vermelden. Natuurlijk is het in het leven belangrijk om ‘boeken slim’ te zijn, maar iemand moet ook ‘mensen slim’ zijn.

Maar is dat alles wat het is om emotioneel intelligent te zijn? Of is het complexer?

Emotionele intelligentie (EI) wordt vaak beschreven als het vermogen om iemands emoties waar te nemen, ze te ontcijferen, te beheren en te gebruiken om anderen effectief te benaderen en tot hen te relateren.

Het verwijst ook naar iemands vermogen om de emoties van een ander te herkennen, te begrijpen en om empathie voor hen te voelen.

Waar komt de term emotionele intelligentie vandaan?

Wat Het Betekent Om In Een Romantische Relatie Emotioneel Intelligent Te Zijn

De term ’emotionele intelligentie’ werd voor het eerst bedacht in de jaren zestig. Het is pas zo’n 30 jaar later populair geworden, dankzij Daniel Goleman die een populair boek met dezelfde titel publiceerde.

In eerste instantie werd het idee van emotionele intelligentie door middel van onderzoek op het gebied van leiderschap bestudeerd. In de afgelopen jaren hebben wetenschappers geconcludeerd dat er ook een groot verband tussen emotionele intelligentie en sociale relaties bestaat. En dan met name romantische relaties.

Emotionele intelligentie kan met behulp van 360 graden feedback van een partner of collega of door een zelfrapportagevragenlijst worden gemeten.

Deze vragenlijst bevat een verscheidenheid aan uitspraken over hoe een persoon zou kunnen handelen of zich in een situatie zou kunnen voelen. En de persoon die de vragen beantwoordt moet zeggen hoe sterk hij of zij het met elke uitspraak eens of oneens is.

De som van alle antwoorden leidt tot de uiteindelijke meting van emotionele intelligentie, dat wil zeggen het emotionele quotiënt (EQ).

Het is belangrijk om erop te wijzen dat, in tegenstelling tot sommige andere soorten intelligentie die zowel gedeeltelijk geërfd als beïnvloed zijn door de omgeving, emotionele intelligentie niet iets is waarmee iemand wordt geboren.

Het is eerder iets dat hij tijdens zijn leven wil verwerven en verbeteren.

Hoe kan een romantische relatie ervan profiteren om emotioneel intelligent te zijn?

Het is geen geheim dat emotionele intelligentie paren kan helpen beter om te gaan met de ups en downs van hun relatie.

Mannen en vrouwen met een hoger niveau van emotionele intelligentie hebben bewezen betere communicatie- en samenwerkingsvaardigheden te hebben. Ze zijn beter in het bespreken van gevoelens, voelen empathie met elkaar en zijn over het algemeen meer synchroon met elkaar.

Ze zijn ook beter in het vormen van sterke sociale banden buiten hun relatie. Wat betekent dat ze eerder een grotere vriendengroep hebben en echt geliefd zijn bij anderen.

Dus de voordelen van emotionele intelligentie zijn vrijwel vanzelfsprekend.

Het kan een enorm verschil maken wanneer twee mensen een intieme en positieve relatie met elkaar willen vormen omdat ze in staat zijn om de kracht van hun emoties te begrijpen, wat betekent dat ze minder snel onder hun invloed zullen vallen.

Het vermogen om de emoties van jezelf en je partner te begrijpen is een geweldig hulpmiddel om alles in balans te houden. Dit maakt het bespreken van verschillende onderwerpen, die zowel aangenaam als onaangenaam kunnen zijn, een stuk eenvoudiger omdat beide kanten in een staat van kalmte en beheersing zijn.

Hoe weet je of jij of je partner emotioneel intelligent is?

Dus, zoals hierboven vermeld, emotionele intelligentie is iets wat iemand leert. En waar iemand zijn hele leven aan werkt om het te verkrijgen en te verbeteren. Daarom kunnen we concluderen dat voor een groot deel onze eigen wilskracht een belangrijke rol speelt.

Dit betekent dat je niet kunt zeggen dat jij of je partner emotioneel intelligent is (of niet) omdat je ermee bent geboren (of niet) of omdat je ouders goed waren in het begrijpen van emoties en empathisch zijn.

Het komt eerder neer op een eenvoudige vraag: hoe bereid zijn jij en je partner om emotioneel intelligent te zijn?

Goleman heeft 5 hoofdcomponenten van emotionele intelligentie erkend. Ze staan hieronder vermeld. Ik stel voor dat je een kijkje neemt om te bepalen of jij en je partner wel of niet emotioneel intelligent zijn.

1. Zelfbewustzijn

Wat Het Betekent Om In Een Romantische Relatie Emotioneel Intelligent Te Zijn

Emotioneel intelligente mensen hebben een extreem hoog niveau van zelfbewustzijn. Dit verwijst naar het bovengenoemde vermogen om de eigen emoties te herkennen en te begrijpen. En te concluderen welke macht ze over hun gedachten en gedrag hebben.

Als je zelfbewust bent, dan betekent dit dat je bekend bent met zowel je zwakheden als je sterke punten. En dat je je goed bewust bent van externe triggers die een grote impact op jou en je emoties kunnen hebben.

Ik ben bijvoorbeeld iemand die vroeger gemakkelijk geïrriteerd raakte wanneer mensen me onderbraken terwijl ik aan het praten was. Vooral als het iemand was van wie ik hield.

Mijn vriend deed dat heel vaak. Waarna ik gewoon stopte met praten, zei dat het er niet toe deed en dat wat ik wilde zeggen toch niet belangrijk was.

Elke keer kropte ik echter dat gevoel van binnen op totdat het uitgroeide tot extreme woede. Dan barstte ik los en zei een aantal zeer kwetsende dingen tegen mijn partner.

Gelukkig realiseerde ik me dat dit niet de manier was om met dit obstakel om te gaan. Ik ben met mezelf gaan zitten. En besefte dat onderbroken worden in het midden van mijn zin me echt triggert en dat ik het niet leuk vind.

Toen vertelde ik alles aan mijn partner. En zei ik hoe dankbaar ik zou zijn als hij attenter zou zijn en ermee zou kunnen stoppen. Hij vertelde me toen dat het nooit zijn bedoeling was om me pijn te doen, maar dat hij er natuurlijk mee zou stoppen.

Alles werd met succes afgehandeld met een gezond gesprek dat nooit zou zijn gebeurd als ik me niet bewust was geworden van mijn emoties.

2. Zelfregulering

Als je in staat bent om je eigen emoties te begrijpen, dan ben je meestal ook in staat om ze te beheersen. Zelfregulering verwijst dus naar het vermogen om iemands emotionele reacties en impulsen te beheren. En iemands gedrag op een gezondere en constructievere manier te kanaliseren.

Om het duidelijk te stellen: zelfregulering is het vermogen om na te denken voordat je iets zegt.

Dit manifesteert zich het best op momenten dat koppels boos op elkaar zijn. Woede verblindt ons vaak en maakt ons gemeen en hard tegen de persoon van wie we houden. Daarom zeggen we nare dingen die we misschien niet menen.

Ik zeg vaak tegen mijn partner als ik boos op hem ben, “Laat me er een nachtje over slapen.” Het klinkt misschien gek en moeilijk om een verhitte discussie de rug toe te keren, maar voor mij helpt het echt.

Het geeft me de tijd om alles te verwerken. Waarna ik me meestal minder boos en beïnvloed voel door een bepaald ding dat me boos maakte. Nadat ik mezelf wat tijd heb gegeven om over alles na te denken, krijg ik het hele plaatje te zien dat mijn reactie onvermijdelijk meer gereguleerd maakt.

Je hoeft er niet per se een nachtje over te slapen. Je kunt diep ademhalen, een paar seconden stil blijven en proberen wat mentale helderheid te krijgen.

3. Intrinsieke motivatie

Intern gemotiveerd zijn is een uiterst belangrijk onderdeel van een gezonde relatie.

Dit betekent dat iemand iets doet omdat ze door persoonlijke redenen en plezier worden gedreven. En niet door de wens om een soort beloning of externe bevrediging te krijgen.

Je partner zal bijvoorbeeld elke maandag bloemen voor je kopen. Niet omdat hij er iets voor terug wil, maar omdat hij ervan houdt om je te behagen en je gelukkig en glimlachend te zien.

Dit betekent dat zijn doel jouw geluk is, wat dan onvermijdelijk correleert met zijn eigen geluk.

4. Empathie

Net zoals het belangrijk is om je eigen gevoelens te herkennen en te begrijpen, is het belangrijk om die van anderen te herkennen en te begrijpen.

En dat is wat empathie is! Het is het vermogen om jezelf in de schoenen van iemand anders te plaatsen. En te proberen alles te begrijpen wat hij of zij doormaakt.

Empathie is cruciaal voor een gezonde en gelukkige relatie. Wanneer koppels empathisch tegenover elkaar zijn, kunnen ze zich voorstellen wat de andere persoon voelt. Ook al lijkt het misschien niet op hoe zij zich voelen.

Als je bijvoorbeeld een bepaald werkgerelateerd probleem met je partner deelt en hij zegt iets als, “Ik begrijp waarom je overstuur bent. Het is volkomen logisch wat je zegt. Het spijt me dat je er dagelijks mee te maken hebt. Ik zou hetzelfde voelen als ik jou was,”dat is een duidelijk teken dat je een empathische partner hebt.

Andere manieren om empathie te tonen zijn het vertragen en reorganiseren van je prioriteiten. Zodat ze aansluiten bij die van je partner, actief luisteren naar je partner, zijn beslissingen ondersteunen, enzovoort.

5. Sociale vaardigheden

Wat Het Betekent Om In Een Romantische Relatie Emotioneel Intelligent Te Zijn

En last but not least hebben we de mogelijkheid om banden te smeden, contact te maken met mensen en relaties met andere mensen te onderhouden.

Dit is een ander belangrijk onderdeel van emotionele intelligentie. Het is echter degene die veel mensen niet erg belangrijk vinden als het om romantische relaties gaat.

Ik ben er echter sterk van overtuigd dat je, om een gezonde relatie met je partner te hebben, connecties met andere mensen moet hebben.

Jullie twee kunnen elkaar niet vervreemden en zelfvoorzienend zijn. Je moet buiten je relatie vriendschappen hebben.