Skip to Content

8 Manieren Waarop Vrienden Zijn Met Je Ex Je Leven Verpest

8 Manieren Waarop Vrienden Zijn Met Je Ex Je Leven Verpest

Ik denk dat we ons allemaal minstens één keer in ons leven hebben afgevraagd of we wel of niet vrienden moeten zijn met onze ex. Het is na een breuk een natuurlijk denkproces – om wel of niet vrienden te zijn.

Maar is het wel gezond? Ondersteunt deze vriendschap onze reis van zelfgroei? Ik kan het je uit eigen ervaring vertellen – nee, dat doet het niet. Elke keer dat ik heb geprobeerd om vrienden te blijven met een van mijn exen, heeft die vriendschap me iets in mijn leven gekost – mijn kostbare gemoedsrust, mijn vooruitgang of mijn nieuwe relatie.

Dus vandaag deel ik graag de 8 belangrijkste manieren waarop vrienden zijn met je ex je leven kan ruïneren.

8 manieren waarop vrienden zijn met je ex je leven verpest

1. Je hebt geen ruimte om de breuk te verwerken

Een breuk kan een overweldigende ervaring zijn, vooral voor de persoon die het niet zag aankomen. Dus er is letterlijk niets erger dan je partner te horen zeggen, “Hé, ik denk dat we uit elkaar moeten gaan. Maar we kunnen wel vrienden blijven!”

Hoe kunnen jullie twee in hemelsnaam vrienden blijven, als jij wilt dat jullie zoveel meer zijn dan dat?

In dit geval, als je niet van het idee van een breuk houdt, maar je moet het accepteren en er toch mee leven, is het het beste om afstand te nemen van je ex.

Je hebt wat tijd en ruimte nodig om alles wat er is gebeurd op je eigen voorwaarden te verwerken. En die vriendschap zal je herstel niet gemakkelijker maken. Het zal het bovendien alleen maar verlengen.

2. Je vriendschap kan in een “vrienden met voordelen” situatie veranderen

Natuurlijk kunnen jij en je ex vrienden blijven. Je kunt doorgaan met alle dingen die vrienden doen – boodschappen doen, wandelen, de hond uitlaten, naar een club gaan of films kijken.

Maar wat gebeurt er als jullie twee plotseling “Netflixen en chillen” een beetje te ver laten gaan? Je bent in elkaars appartement; alles is zo vertrouwd en veilig, je hebt een glas wijn geopend en de grens van wat gepast is en wat niet, zijn erg vaag.

Plotseling wordt iets dat ‘slechts een eenmalig ding’ is en ‘het zal nooit meer gebeuren’ je routine. Ik bedoel, het is leuk en opwindend omdat het heel verkeerd is, maar het voorkomt wel dat je volledig van de breuk geneest en verder gaat.

Om nog maar te zwijgen van het feit dat het slechts een kwestie van tijd is voordat oude emoties naar boven komen. Dan gaat je zuurverdiende vooruitgang het raam uit en sta je weer helemaal opnieuw aan het begin.

3. Vrienden zijn met je ex kan je valse hoop geven

Vriendschap met je ex geeft je ook valse hoop, vooral als je nog steeds gevoelens voor die persoon hebt. Elk aardig (vriendelijk!) gebaar dat hij doet, kun je zien als zijn manier om met je te flirten of te proberen je terug te winnen.

Het kan erg vermoeiend zijn om iemands gevoelens voor je te ontcijferen, terwijl ze in werkelijkheid vrij duidelijk zijn. Iemand die verliefd is, heeft echter vaak ook waanvoorstellingen en gelooft de dingen die ze willen geloven.

4. Deze vriendschap kan een mentale tol van je eisen

Als je nog steeds verliefd bent op je ex of sterke gevoelens voor hem hebt, dan kan vrienden blijven na een breuk je alleen je gemoedsrust kosten.

De aanwezigheid van je ex in je leven, hoe klein ook, zal een constante herinnering zijn aan alles wat jullie twee hebben meegemaakt. Het zal je opsluiten en je in je eigen verleden gevangen houden, waardoor je met angst, paniekaanvallen of zelfs depressie kunt worstelen.

5. Je kunt moeite hebben om verliefd te worden op iemand anders

Dit is een vrij voor de hand liggende. Als je vrienden bent met je ex voor wie je nog steeds gevoelens hebt, dan zal op iemand anders verliefd worden nooit een gemakkelijke taak zijn.

Natuurlijk kun je Tinder downloaden en dates kiezen. Je kunt zelfs iemand vinden en die persoon aan je vrienden voorstellen. Maar dat kan allemaal gespeeld zijn en gedaan worden met de bedoeling om hem jaloers te maken. Dat is natuurlijk nooit een goed motief om een relatie met iemand aan te gaan.

Vrienden zijn met je ex kan je liefdesleven aanzienlijk uitstellen en het tien keer moeilijker maken om de juiste partner te vinden.

6. Jaloezie kan je mogelijk verteren

Stel je voor dat je vrienden bent met iemand waar je nog steeds gevoelens voor hebt. Stel je voor dat deze persoon een nieuwe vriendin vindt en je over haar vertelt.

Jullie zijn vrienden, toch? Je zou blij voor hem moeten zijn. En hoewel je misschien een heel klein beetje blijdschap voelt, is het gevoel dat in je domineert jaloezie.

Dit is te verwachten als je jezelf geen tijd hebt gegeven om van de breuk te herstellen. Het is onmogelijk voor je om echt gelukkig te zijn of op zijn minst onverschillig tegenover het liefdesleven van je ex te staan, omdat je nog steeds gevoelens voor hem hebt.

Dus, natuurlijk, de jaloezie overspoelt je. Dat is, eerlijk gezegd, iets dat je niet echt nodig hebt, omdat het je reis van helen niet ondersteunt.

7. Je maakt dingen ongemakkelijk voor je wederzijdse vrienden

Vrienden zijn met je ex kan je vriendengroep in een zeer ongemakkelijke situatie brengen. Deze mensen hebben je partner op dat moment geaccepteerd en ze waren gewend om jullie als een stel te zien. Maar nu hebben ze te maken met jullie vreemde en waarschijnlijk gedwongen goede relaties en potentiële passief-agressieve uitbarstingen.

Ik denk dat niemand dat verdient, zeker je vrienden niet. En trouwens, er is echt geen reden voor je om je ex in je leven te houden als je al een aantal echt geweldige mensen in je leven hebt.

8. Je huidige partner waardeert het misschien niet dat je vrienden bent met je ex

En ten slotte kan vriendschap met je ex je huidige of toekomstige relatie ernstig in gevaar brengen. Wil je weten waarom? Nou, het is omdat door vrienden met hem te zijn, je hem onbewust als een back-up behandelt. En je partner zal daar dwars doorheen kunnen kijken.

Begin gewoon bij jezelf. Zou jij het goed vinden als je partner op goede voet staat met zijn ex – een persoon met wie hij ooit close was, zowel emotioneel als fysiek? Natuurlijk zou je dat niet goed vinden! Daarom is er ook geen reden voor je om vrienden te zijn met je ex (behalve als je voor altijd single wilt blijven).